Mieszam kilka składników i mam lekką zupę na upał. Jest tak smaczna, że mogę ją jeść codziennie

Dodano:
Szybki chłodnik Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Potrawy na ciepłe dni rządzą się swoimi prawami. Powinny być lekkie, pożywne i dać się szybko przyrządzić. Do moich ulubionych, letnich zup należą chłodniki, a zwłaszcza ten prosty, do którego nic nie trzeba gotować.

Chłodniki to zimne zupy, które największą popularnością cieszą się w ciepłe, letnie dni. Wtedy z przyjemnością zjadamy na obiad coś orzeźwiającego, co pozwoli nam się schłodzić, ale przy okazji dostarczy cennych składników. Dziś zapraszam was na jeden z najprostszych chłodników, który każdy zje ze smakiem.

Z czego zrobić chłodnik?

Chłodniki można robić słodkie i wytrawne. Pierwsze bazują na owocach, w drugich istotnym dodatkiem są warzywa. Chłodniki z warzywami za podstawę mają zwykle mleczne napoje fermentowane, np. maślankę, kefir, mleko zsiadłe. Dodaje się też do nich posiekaną zieleninę i przyprawy.

Jak zrobić szybki chłodnik z ogórkiem?

Chłodnik z ogórkiem ma parę zalet. Po pierwsze robi się go szybko i z prostych składników, po drugie jest pożywny, a po trzecie świetnie orzeźwia. Jego przygotowanie polega na starciu surowych ogórków, posiekaniu zieleniny i wymieszaniu ich z kefirem lub jego zamiennikiem.

Przepis: Chłodnik z ogórkiem

Zimna, orzeźwiająca zupa w sam raz na upał

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ogórki sałatkowe
  • 600 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny do doprawienia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórkówOgórki umyj, wytrzyj, nie obieraj. Zetrzyj je na tarce o dużych lub średnich oczkach, oprósz solą, odstaw na 5 minut, a potem odciśnij sok.
  2. Łączenie składnikówW misce połącz kefir z ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Chłodnik dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, schłodź.

Chłodnik z ogórkiem – kilka wskazówek

Chłodnik z ogórkiem to jedna z najprostszych zup na zimno. Oto kilka wskazówek, dzięki którym będzie jeszcze smaczniejsza.

  • Chłodnik z ogórkiem można wzbogacić różnymi składnikami. Są to np.: jajko gotowane na twardo, awokado, chili, orzechy włoskie, pestki dyni.
  • By zupa była bardziej kremowa, jej składniki można zblendować.
  • Po przygotowaniu chłodnik należy dobrze schłodzić. Przed podaniem można też wrzucić do naczynia kilka kostek lodu.
  • Chłodnik z ogórkiem można też podać w szklance i wypić niczym wytrawny koktajl.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...