Mieszam kilka składników i mam lekką zupę na upał. Jest tak smaczna, że mogę ją jeść codziennie
Chłodniki to zimne zupy, które największą popularnością cieszą się w ciepłe, letnie dni. Wtedy z przyjemnością zjadamy na obiad coś orzeźwiającego, co pozwoli nam się schłodzić, ale przy okazji dostarczy cennych składników. Dziś zapraszam was na jeden z najprostszych chłodników, który każdy zje ze smakiem.
Z czego zrobić chłodnik?
Chłodniki można robić słodkie i wytrawne. Pierwsze bazują na owocach, w drugich istotnym dodatkiem są warzywa. Chłodniki z warzywami za podstawę mają zwykle mleczne napoje fermentowane, np. maślankę, kefir, mleko zsiadłe. Dodaje się też do nich posiekaną zieleninę i przyprawy.
Jak zrobić szybki chłodnik z ogórkiem?
Chłodnik z ogórkiem ma parę zalet. Po pierwsze robi się go szybko i z prostych składników, po drugie jest pożywny, a po trzecie świetnie orzeźwia. Jego przygotowanie polega na starciu surowych ogórków, posiekaniu zieleniny i wymieszaniu ich z kefirem lub jego zamiennikiem.
Przepis: Chłodnik z ogórkiem
Zimna, orzeźwiająca zupa w sam raz na upał
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 2 ogórki sałatkowe
- 600 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny do doprawienia
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ogórkówOgórki umyj, wytrzyj, nie obieraj. Zetrzyj je na tarce o dużych lub średnich oczkach, oprósz solą, odstaw na 5 minut, a potem odciśnij sok.
- Łączenie składnikówW misce połącz kefir z ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Chłodnik dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, schłodź.
Chłodnik z ogórkiem – kilka wskazówek
Chłodnik z ogórkiem to jedna z najprostszych zup na zimno. Oto kilka wskazówek, dzięki którym będzie jeszcze smaczniejsza.
- Chłodnik z ogórkiem można wzbogacić różnymi składnikami. Są to np.: jajko gotowane na twardo, awokado, chili, orzechy włoskie, pestki dyni.
- By zupa była bardziej kremowa, jej składniki można zblendować.
- Po przygotowaniu chłodnik należy dobrze schłodzić. Przed podaniem można też wrzucić do naczynia kilka kostek lodu.
- Chłodnik z ogórkiem można też podać w szklance i wypić niczym wytrawny koktajl.