Pasta z twarogu i zdrowego dodatku idealna do pieczywa. 10 minut roboty i wszyscy zajadają
Pasty do pieczywa w moim domu sprawdzają się rano i wieczorem. Lubię je robić, bo to prosta sprawa, a za każdym razem smarowidło ma nieco inny smak. Cała rodzina lubi zaś jeść kanapki z pastami, bo są niepowtarzalne, soczyste i pyszne. Dziś pokażę wam, jak szybko zrobić zdrową pastę z twarogu. U mnie jest hitem.
Co dodać do pasty z twarogu?
Pastę z twarogu można zrobić na słodko lub wytrawnie. Do pierwszej warto dodać np. dżem, owoce, miód, kakao. Jeśli zaś chodzi o pasty wytrawne, tu rozmaitość jest jeszcze większa. Twaróg można bowiem wzbogacić przeróżnymi warzywami, wędzoną rybą, zieleniną, przyprawami.
Jak zrobić zdrową pastę z twarogu?
Moją zdrową pastę robię z twarogu i awokado. Twaróg wzbogaca ją w białko, wapń i fosfor. Awokado to zaś źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i soli mineralnych. I choć na pozór składniki te do siebie nie pasują, to wymieszaniu i odpowiednim doprawieniu zamieniają się w pyszne, aksamitne smarowidło.
Przepis: Pasta z twarogu i awokado
Zielona, pożywna pasta do pieczywa na bazie twarogu i awokado
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 200 g twarogu półtłustego lub chudego
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- natka pietruszki lub kolendry
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie bazyTwaróg umieść w miseczce, rozgnieć dość dokładnie widelcem. Rozmieszaj ze śmietaną. Dodaj miąższ z awokado, również dokładnie rozgnieć, wymieszaj z twarogiem.
- Doprawianie pastyPastę wymieszaj z posiekaną zieleniną i przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw ją do smaku sokiem z limonki lub cytryny, a także solą i pieprzem.
Jak podać pastę z twarogu?
Pastę z twarogu robię zwykle z myślą o porannych lub wieczornych kanapkach. Doskonale smakuje na pieczywie pełnoziarnistym i razowym, ale można ją też podać na pieczywie jasnym czy zrumienionych tostach. Poza tym taką pastę da się wykorzystać jako farsz do warzyw, np. łódeczek z ogórka, papryki czy połówek pomidora. Doskonale będzie też pasować do krakersów czy smarowania wrapów.