Ta zupa kalafiorowa jak u babci to mój letni rytuał. Zrób ją w 25 minut i wróć do smaków dzieciństwa
Marzy ci się zupa kalafiorowa jak u babci? Nic prostszego! Z poniższym przepisem odbędziesz sentymentalną podróż do czasów beztroskiego dzieciństwa. Zupę możesz podawać z ziemniakami oraz innymi dodatkami, a także zblendować i przygotować krem z kalafiora, który doskonale smakuje z grzankami.
Zupa kalafiorowa jak u babci – jak odtworzyć smak dzieciństwa?
Zupa kalafiorowa to jedna z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu zup. Jeżeli masz w lodówce bulion warzywny, drobiowy lub rosół, to zrobisz przepyszną, lekką zupę w zaledwie 25 minut. Wyjątkowy smak nadają zupie kalafiorowej lekko podsmażone warzywa, a także śmietana roztrzepana z żółtkami, którą moja babcia zawsze zabielała zupę kalafiorową oraz zupę jarzynową. Możesz użyć samej śmietany, gęstego jogurtu lub zrezygnować z zabielania zupy. Istotny wpływ na walory potrawy ma również świeży, pachnący koperek (najlepiej z własnego ogródka, który ma intensywny, naturalny zapach). Żeby zachować piękny kolor i wyjątkowy aromat zieleniny, trzeba dodać ją na samym końcu, po zabieleniu zupy i wyłączeniu grzania.
Wskazówka: jeżeli masz więcej wolnego czasu, to możesz zblanszować różyczki kalafiora w mleku, dzięki czemu zupa będzie miała jeszcze delikatniejszy smak, a warzywo straci charakterystyczny aromat.
Jak zrobić tradycyjną zupę kalafiorową?
Gotowanie zupy kalafiorowej rozpoczynam od pokrojenia warzyw w niezbyt dużą kostkę. Oprócz ziemniaków, marchewki, cebuli, czosnku i pora możesz dodać również korzeń pietruszki oraz korzeń selera. Warzywa smażę na klarowanym maśle (możesz zastąpić oliwą lub olejem do smażenia), a następnie zalewam bulionem. Gotuję warzywa w bulionie przez 5 minut, na średnim ogniu, żeby zmiękły, a następnie dodaję kalafiora. Czas gotowania zupy zależy od wielkości kawałków warzyw oraz ustawionej mocy palnika.
Przepis: Zupa kalafiorowa jak u babci
Tę obłędnie pyszną, lekką zupę zrobisz raz-dwa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 217 w każdej porcji
Składniki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 średni kalafior
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 cm kawałek białej części pora
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- mały pęczek koperku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywMarchew oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Pora pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.
- Smażenie warzywW garnku rozgrzej klarowane masło i dodaj ziemniaki, marchewkę, pora, cebulę oraz czosnek. Smaż 5 minut, często mieszając.
- Dodanie bulionuZalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.
- Dodanie kalafioraDodaj do garnka różyczki kalafiora i gotuj do miękkości.
- Zabielanie zupyŚmietanę i żółtka umieść w małej miseczce i roztrzep. Dodaj chochelkę gorącej zupy i wymieszaj. Wlej do garnka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj również posiekany koperek. U babci często do takiej jarzynowej zupy dostawaliśmy kromkę świeżego chleba.