Sycący obiad z makaronem zrobisz ekspresowo. To pyszna zapiekanka z kremowym sosem
To sycąca zapiekanka ze szpinakiem, śmietanowo-serowym sosem i sycącym makaronem. Taka zapiekanka może być obiadem, może być kolacją, można ją podać na spotkaniu ze znajomymi. To danie, które ma same zalety: robi się łatwo, szybko, jest bardzo smaczne, sycące, a z przepisem można eksperymentować i za każdym razem przyrządzić zapiekankę makaronową nieco inaczej. Ale o tym niżej.
Jak zrobić zapiekankę makaronową ze szpinakiem?
Do przygotowania zapiekanki makaronowej można wykorzystać makaron o dowolnym kształcie. Można makaron ugotować specjalnie albo wykorzystać nadmiar, który np. został z posiłku dnia poprzedniego. Makaron mieszamy z bardzo prostym sosem, który robi się ze śmietany i żółtego sera. Na to wykładamy podsmażony na maśle z odrobiną czosnku szpinak i tarty, żółty ser. Pozostaje już tylko zapiec całość, aż ser pięknie się zrumieni i można zajadać.
Rada: jeśli wolisz zapiekankę bez warstw, szpinak również wymieszaj z makaronem i jedynie część żółtego sera wysyp na wierzch.
Przepis: Zapiekanka ze szpinakiem
Danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 653 w każdej porcji
Składniki
- 400 g ugotowanego makaronu
- 300 g śmietany 18%
- 300 g tartego żółtego sera
- 250 g szpinaku baby
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNa patelni rozgrzej masło, posiekaj dwa ząbki czosnku, wrzuć na tłuszcz i dodaj cały szpinak. Smaż krótko, aż liście stracą objętość. Śmietanę wymieszaj z połową sera, dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekany drobno czosnek.
- Robienie zapiekankiMakaron wymieszaj z sosem śmietanowo-serowym i włóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż szpinak i resztę żółtego sera. Zapiekaj w temperaturze 190 stopni ok. 20-25 minut.
Inne pomysły na zapiekankę makaronową
Nasz przepis możesz modyfikować na wiele sposobów. Przede wszystkim do samego szpinaku można dodać również inne dodatki, np. cebulę, podgotowane różyczki brokułów czy pomidorki koktajlowe. Jeśli z kolei brakuje ci w tym daniu akcentu mięsnego, dorzuć do sosu śmietanowo-serowego podsmażoną na patelni szynkę lub boczek. Może to być także wędzony na ciepło łosoś. Do zapiekanki będzie pasować też delikatne mięso z kurczaka: np. pokrojona w kostkę i przesmażona z odrobiną czosnku pierś z kurczaka.