Proste, pyszne placki z cukinii robię bez użycia tarki. To doskonały obiad na ciepłe dni
Cukinia to warzywo, które w temacie placków może konkurować z ziemniakami. Tak naprawdę placki z niej robię równie często, jak te ziemniaczane. A ostatnio poznałam jeszcze jedną jej zaletę – by zrobić placki z cukinii, wcale nie trzeba rozdrabniać jej na tarce. Dzięki temu tą prostą potrawę robię jeszcze szybciej, niż kiedyś.
Co zrobić, by placki z cukinii wyszły chrupiące?
Cukinia to warzywo o delikatnym smaku i konsystencji. Charakteryzuje się sporą zawartością wody, co może wpłynąć na chrupkość placków. By jednak były takie, jak lubimy czyli chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku, warzywo należy odpowiednio przygotować. Po rozdrobnieniu trzeba je oprószyć solą i umieścić na sicie zawieszonym nad miską. Po kilkunastu minutach cukinię należy dość dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu, a dopiero potem połączyć z pozostałymi składnikami ciasta na placki.
Jak zrobić placki z cukinii bez użycia tarki?
Placki z cukinii zaczęłam ostatnio robić bez użycia tarki. To dlatego, że warzywo to jest dość miękkie i delikatne i da się rozdrobnić przy użyciu blendera lub robota kuchennego. W tym celu cukinię tylko myję, wycieram i kroję w plasterki, a potem niezbyt mocno rozdrabniam blenderem. Otrzymaną papkę odsączam z nadmiaru płynu i mieszam z pozostałymi składnikami.
Przepis: Placki z cukinii bez tarcia
Delikatne, chrupiące placki z cukinii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 cebula
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej lub owsianej
- 2 łyżki startego sera, np. parmezanu
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub koperek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywCukinię umyj, wytrzyj, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce, rozdrobnij przy pomocy blendera. Masę przełóż na sito, wymieszaj ją z solą, zawieś nad miską, bo odciekał nadmiar płynu. Po kilkunastu minutach odciśnij ręcznie nadmiar płynu z rozdrobnionych warzyw.
- Łączenie składnikówDo rozdrobnionych warzyw dodaj pozostałe składniki, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, starty ser, posiekaną zieleninę, trochę pieprzu i w razie potrzeby soli. Wymieszaj dość gęste ciasto.
- SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszczaj. Smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać placki z cukinii?
Placki z cukinii można podać jako lekkie danie obiadowe. Najlepiej zaserwować do nich sos jogurtowo-czosnkowy, tzatziki lub pomidorowy, a oprócz tego sałatę z dodatkami lub surówkę. Placki te można też podać, jako dodatek do obiadowych mięs czy ryby.