Cztery składniki na prostą sałatkę kupisz w każdym markecie. Jest idealna na lekką kolację
Wracasz po pracy do domu i zastanawiasz się, co zjeść na kolację? Wejdź po drodze do sklepu z prostą listą zakupową: puszka tuńczyka, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula i paczka roszponki (zamiast roszponki może być również rukola albo szpinak baby). Tyle wystarczy, aby w mig cieszyć się lekkim, pożywnym i zdrowym posiłkiem.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Proponujemy, aby do tej sałatki użyć tuńczyka w oliwie bądź oleju. Nawet po odsączeniu ryby, cześć tłuszczu zostaje i w połączeniu z odrobiną soku z cytryny tworzy dressing do sałatki. W razie potrzeby możesz sałatkę skropić większą ilością oleju z puszki z tuńczykiem. Jeśli wykorzystujesz tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, koniecznie dodaj do sałatki oliwę z oliwek lub inny dobry tłuszcz.
Do sałatki świetnie pasuje delikatna roszponka, ale możesz też wybrać bardziej wyrazistą rukolę czy smaczne listki szpinaku. Może to być również miks sałat: weź to, co lubisz, lub to, co akurat uda ci się zdobyć (w marketach popołudniami często można trafić na obniżki produktów, które danego dnia tracą ważność: nierzadko są to właśnie różnego rodzaju liście i miksy sałat gotowe do użycia).
Przepis: Sałatka z tuńczykiem
Szybka danie z tuńczykiem z puszki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 96 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 120 g roszponki
- 1 czerwona cebula
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 ćwiartka cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówTuńczyka odsącz z oliwy, cebulę posiekaj, pomidory pokrój na połówki.
- Robienie sałatkiW misce wymieszaj roszponkę, tuńczyka, pomidorki i cebulę. Dopraw solą, pieprz, i skrop sokiem z cytryny.
Gotową sałatkę możesz dodatkowo posypać czymś chrupiącym: prażonymi płatkami migdałów, pestkami słonecznika czy ziarenkami sezamu.
Jak podawać sałatkę z tuńczykiem?
Sałatkę można zajadać bez żadnych dodatków, a można podać ją z kromką pieczywa lub chrupiącą grzanką. Wystarczy, że skropisz kawałek bagietki lub innego pieczywa oliwą i zrumienisz z obu stron na patelni. Na taką grzankę można dodatkowo położyć kawałek żółtego sera.