Do truskawek dodaję zdrowe ziarenka i robię najlepszy dżem. Bez żelfiksu i bez cukru
Czy da się zrobić dżem truskawkowy bez cukru i bez zagęszczaczy? Tak! A sekret to dodatek zdrowych nasion chia, które idealnie zagęszczą owocową masę. Taki dżem można pasteryzować w słoiki i zachować na zimę, ale jest tak dobry, że u mnie każda porcja znika od razu.
Jak zrobić dżem truskawkowy bez żelfiksu?
Dżemy o niskiej zawartości cukru zwykle robi się z kupnymi zagęszczaczami (żelfiksami), które są robione na bazie pektyn czy żelatyny. Ten przepis to prawdziwy game changer: to tylko truskawki i nasiona chia. Nic więcej nie potrzeba. Podaje w przepisie jako opcjonalny dodatek soku z cytryny: ja lubię owoce dodatkowo zakwasić, mają lepszy smak i ładniejszy kolor.
Rada: dżem bez cukru jest mocno truskawkowy, ale wiem, że dla wielu osób jednak niesłodki dżem może nie być dość smaczny. Jeśli lubisz słodkie przetwory, dosłodź owoce według uznania. Po prostu do rondelka z truskawkami dodaj cukier, a następnie chia – tak jak w przepisie.
Przepis: Dżem truskawkowy z chia
Pyszny dżem bez cukru.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 117 w każdej porcji
Składniki
- 500 g truskawek
- 4 łyżki zmielonych nasion chia
opcjonalnie:
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie owocówTruskawki pokrój na cząstki lub rozgnieć widelcem i gotuj w rondelku, aż puszczą sok. Możesz dodać na tym etapie sok z cytryny.
- Robienie dżemuDodaj zmielone nasiona chia i gotuj wszystko razem na małym ogniu, aż dżem zyska odpowiednią dla ciebie gęstość. Przełóż do słoiczków.
Gotowy dżem można zapasteryzować. Gorący przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i gotuj przez ok. 10 minut lub pasteryzuj w piekarniku (włóż słoiczki do piekarnika, włącz grzanie do 110 stopni, a kiedy piekarnik osiągnie taką temperaturę, wyłącz i zostaw w środku słoiki do wystygnięcia).
Do czego używać dżemu truskawkowego z chia?
Dżem truskawkowy z chia można używać tak samo, jak tradycyjne dżemy. Świetnie smakuje na pieczywie, jest idealny do naleśników i placków na słodko. Można go dodawać do ciast i deserów, ale można też wyjadać prosto ze słoika, bo sam w sobie jest pyszną, owocową przekąską.