Udane połączenie trzech składników. Poznajcie przepis na moją ulubioną surówkę z kapusty
Są surówki, które robi się sezonowo oraz takie, które można robić niemal przez cały rok. Surówka z kapusty należy do tych drugich i w zasadzie można ją robić tak długo, jak długo da się kupić czerwoną kapustę. Oczywiście da się zrezygnować z jej dodatku i zrobić surówkę tylko z kapusty białej. Jednak surówka z mieszanki kapust wygląda nadzwyczaj apetycznie.
Jak przygotować kapustę na surówkę?
Kapustę przeznaczoną na surówkę trzeba oczyścić i rozdrobnić. Najłatwiej ją poszatkować, choć można też zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wszystko zależy od tego, jaki stopień rozdrobnienia kapusty wolicie i jaką jej soczystość. Tarta kapusta będzie delikatniejsza i bardziej soczysta od szatkowanej. By ta druga zmiękła, warto po rozdrobnieniu oprószyć ją solą, odstawić na 10-15 minut, a potem ugnieść dłonią.
Jak zrobić kolorową surówkę z kapusty i papryki?
Do mojej kolorowej surówki oprócz kapusty białej i czerwonej dodaję też wyrazisty, soczysty składnik. To czerwona papryka, która także wnosi dużo dobrego do tego dodatku. Oczywiście wybieram słodką paprykę, która nie dodaje ostrości, a tylko przyjemnego smaku. Poza tym sprawia też, że surówka zyskuje na wyglądzie.
Przepis: Surówka z kapusty i papryki
Kolorowa surówka z kapusty białej i czerwonej oraz papryki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1/4 małej główki czerwonej kapusty
- 1/4 małej główki białej kapusty
- 1 słodka czerwona papryka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3–4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywKapusty oczyść, drobno poszatkuj, wrzuć do dużej miski. Posyp szczyptą soli i ugniataj dłonią przez 1–2 minuty, aż lekko zmiękną. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paseczki lub słupki, dodaj do kapusty.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki wymieszaj. W osobnej miseczce połącz sok z cytryny, oliwę, odrobinę miodu, sól i pieprz. Sosem polej surówkę, dobrze wymieszaj. Odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Do czego podać surówkę z kapusty i papryki?
Surówka z kapusty i papryki to dość uniwersalny dodatek do obiadu. Doskonale będzie pasować do różnego rodzaju kotletów, np. mielonego, schabowego, a także pieczonego drobiu i mięs. Bez problemu możecie też podać ją do mięs duszonych w sosie, a nawet dań z ryb.