Udane połączenie trzech składników. Poznajcie przepis na moją ulubioną surówkę z kapusty

Dodano:
Surówka z kapusty Źródło: Shutterstock / Timolina
Przygotowanie surówki to rzecz niezwykle prosta. Trzeba mieć tylko dobry pomysł. Jeśli macie pod ręką kapustę białą i czerwoną, podpowiem wam, jak zamienić je w smaczny dodatek do obiadu. W moim domu jest jednym z ulubionych.

Są surówki, które robi się sezonowo oraz takie, które można robić niemal przez cały rok. Surówka z kapusty należy do tych drugich i w zasadzie można ją robić tak długo, jak długo da się kupić czerwoną kapustę. Oczywiście da się zrezygnować z jej dodatku i zrobić surówkę tylko z kapusty białej. Jednak surówka z mieszanki kapust wygląda nadzwyczaj apetycznie.

Jak przygotować kapustę na surówkę?

Kapustę przeznaczoną na surówkę trzeba oczyścić i rozdrobnić. Najłatwiej ją poszatkować, choć można też zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wszystko zależy od tego, jaki stopień rozdrobnienia kapusty wolicie i jaką jej soczystość. Tarta kapusta będzie delikatniejsza i bardziej soczysta od szatkowanej. By ta druga zmiękła, warto po rozdrobnieniu oprószyć ją solą, odstawić na 10-15 minut, a potem ugnieść dłonią.

Jak zrobić kolorową surówkę z kapusty i papryki?

Do mojej kolorowej surówki oprócz kapusty białej i czerwonej dodaję też wyrazisty, soczysty składnik. To czerwona papryka, która także wnosi dużo dobrego do tego dodatku. Oczywiście wybieram słodką paprykę, która nie dodaje ostrości, a tylko przyjemnego smaku. Poza tym sprawia też, że surówka zyskuje na wyglądzie.

Przepis: Surówka z kapusty i papryki

Kolorowa surówka z kapusty białej i czerwonej oraz papryki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapusty oczyść, drobno poszatkuj, wrzuć do dużej miski. Posyp szczyptą soli i ugniataj dłonią przez 1–2 minuty, aż lekko zmiękną. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paseczki lub słupki, dodaj do kapusty.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki wymieszaj. W osobnej miseczce połącz sok z cytryny, oliwę, odrobinę miodu, sól i pieprz. Sosem polej surówkę, dobrze wymieszaj. Odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Do czego podać surówkę z kapusty i papryki?

Surówka z kapusty i papryki to dość uniwersalny dodatek do obiadu. Doskonale będzie pasować do różnego rodzaju kotletów, np. mielonego, schabowego, a także pieczonego drobiu i mięs. Bez problemu możecie też podać ją do mięs duszonych w sosie, a nawet dań z ryb.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...