Te puszyste, bałkańskie placki robię w weekend na śniadanie. Rodzina jest wniebowzięta
Moja rodzina lubi rozmaite placki. Dlatego jakiś czas temu przetestowałam przepis, który znalazłam w kuchni bałkańskiej. Były to placuszki z ciasta drożdżowego smażone na głębokim tłuszczu. Wszyscy zachwycili się ich smakiem i delikatnością. A potrawa była doskonałą odmianą od codziennych śniadań. Teraz często pojawia się na moim stole, gdy mam nieco więcej czasu na gotowanie.
Kilka słów o bałkańskich plackach
Te puszyste, bałkańskie placki nazywają się mektisa lub mekica. Przyrządza się je z ciasta drożdżowego i smaży na głębokim tłuszczu. Posypane cukrem pudrem lub polane miodem są idealne na śniadanie lub przekąskę. Co więcej, placki przed smażeniem można nadziać np. ricottą, nutellą, owocami.
Jak zrobić bałkańskie placki?
Ciasto na bałkańskie placki robi się na drożdżach, więc potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie. Z tego powodu czasami przygotowuję je wieczorem i wstawiam do lodówki. Rano jest już gotowe do smażenia, a dzięki wcześniejszemu przyrządzeniu ma lepszy smak.
Przepis: Bałkańskie placki
Placki drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- bałkańska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1–2 łyżki oleju do ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rozczynuJeśli używasz świeżych drożdży: rozpuść je w 2–3 łyżkach ciepłej wody z cukrem i odstaw na 10 minut, aż się spienią. Drożdże suszone wymieszaj bezpośrednio z mąką.
- Przygotowanie ciastaW dużej misce połącz mąkę, sól, jajko, jogurt, olej i rozczyn. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Formowanie i smażenieZ ciasta odrywaj nieduże porcje, formuj z nich kulki. Rozpłaszczaj je na dłoni i lekko rozciągaj. Placki smaż na gorącym, głębokim tłuszczu ok. 3 minuty. W połowie smażenia obróć je na drugą stronę. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Bałkańskie placki – kilka wskazówek
Oto, na co warto zwrócić uwagę, by placki bałkańskie wyszły smaczne i puszyste.
- Ciasto na bałkańskie placki można zrobić na drożdżach świeżych lub suszonych. Pierwsze wymagają przygotowania rozczynu, drugie można dodać bezpośrednio do mąki.
- Ciasto drożdżowe w czasie wyrastania powinno podwoić swoją objętość. Wtedy po usmażeniu placki będą miękkie i puszyste.
- Bałkańskie placki formuje się w dłoniach. Ciasto po podzieleniu na kawałki rozpłaszcza się i lekko rozciąga.
- Placki należy smażyć na głębokim tłuszczu, na jasno-złoty kolor. Usmażone warto osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
- Bałkańskie placki można podawać z dżemem, jogurtem naturalnym, twarożkiem lub serem feta.