Placki ziemniaczane nadziałam pysznym farszem. Taki obiad mogłabym jeść codziennie
Placki ziemniaczane są pyszne i można się nimi najeść. Szczególnie jeśli nadzieje się je sycącym farszem. Wtedy będą jeszcze bardziej pożywne i dostarczą sporo białka. To dlatego, że farsz przygotowuję z mięsa. Choć danie wydaje się być pracochłonnym, robi się je naprawdę szybko i to z kilku prostych składników.
Jak przygotować mięsny farsz do placków ziemniaczanych?
Ponieważ mięsny farsz smaży się zatopiony w masie ziemniaczanej, nie należy na plackach kłaść surowego mięsa. W takim przypadku łatwo o niedosmażenie i zatrucie pokarmowe. Dlatego ja w pierwszej kolejności podsmażam cebulę, a potem przesmażam ją z mięsem mielonym i czosnkiem. Całość doprawiam i duszę, by mięso zmiękło.
Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsnym farszem?
Przygotowanie tego pożywnego, prostego obiadu zaczynam od przyrządzenia farszu. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim cebulę oraz mielone mięso. Po doprawieniu całość duszę, aż z mięsa odparuje nadmiar płynu. Farsz odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie ścieram ziemniaki i robię z nich ciasto. Potem pozostaje tylko kłaść porcje ciasta, farszu i znów ciasta i całość usmażyć.
Przepis: Placki ziemniaczane z mięsnym farszem
Placki ziemniaczane nadziewane farszem z mielonego mięsa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300 g mielonego mięsa
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2–3 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuNa rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj czosnek. Dodaj mięso mielone, smaż, aż się zarumieni. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj trochę gorącej wody i duś kilka minut, aż mięso będzie miękkie i lekko wilgotne. Farsz możesz lekko rozdrobnić blenderem.
- Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Smażenie plackówNa rozgrzanej patelni z olejem kładź po łyżce masy ziemniaczanej. Na środku umieść łyżkę farszu, przykryj drugą łyżką masy ziemniaczanej. Placki smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jak podać nadziewane placki ziemniaczane?
Nadziewane placki ziemniaczane można podać, jak klasyczne placki. Ich smak doskonale podkreśli łyżka kwaśnej śmietany czy sos grzybowy, np. pieczarkowy. Te placki ziemniaczane można też zaserwować z sosem pomidorowym, czyli tzw. ketchupem. By to danie obiadowe było pełne wartościowych składników, dobrze też do niego podać np. surówkę z kiszonej kapusty.