Ten chrupiący bakłażan smakuje lepiej niż kotlet. Musisz spróbować go dziś na obiad

Dodano:
Chrupiący bakłażan Źródło: Shutterstock / Setyawan Utomo Hadi
Szukasz pomysłu na pyszne i sycące danie bez mięsa, które zaskoczy domowników i gości? Chrupiący bakłażan to strzał w dziesiątkę! Zapraszam po przepis.

Zapomnij o nudnych warzywach – dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i chrupiącej panierce, bakłażan na stałe zagości w twoim menu. Chrupiące, aromatyczne warzywo idealnie sprawdza się jako lekki obiad, przekąska, przystawka oraz zamiennik tradycyjnego kotleta w burgerach.

Jak usunąć goryczkę z bakłażana?

Bakłażan często ma posmak goryczki, który trzeba usunąć przed smażeniem. Aby warzywo nie było gorzkie, wystarczy oprószyć je solą, odstawić, żeby puściło wodę, a następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podczas osuszania bakłażana postaraj się zebrać jak najwięcej wody, mocno dociskając ręcznik papierowy.

Jak zrobić chrupiącego bakłażana z patelni?

Nasolone i osuszone plastry warzywa posypuję prostymi przyprawami oraz ziołami, a następnie panieruję w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smak potrawy łatwo modyfikować, dodając inne, aromatyczne dodatki. Ponadto możesz przyprawić nie tylko plastry warzywa, ale także jajko i bułkę tartą. Bakłażan w panierce układam na mocno rozgrzanym tłuszczu i smażę na złoty kolor.

Przepis: Chrupiący bakłażan

Wygląda jak kotlet, a nie zawiera grama mięsa. Panierowany bakłażan to pyszne danie obiadowe i sycąca przekąska w jednym.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
231 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek bułki tartej

Do smażenia:

  • 4 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywBakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm (wzdłuż lub wszerz). Rozłóż plastry warzywa na desce lub talerzu i oprósz solą z obu stron. Odstaw na 10-15 minut, żeby puściły wodę, a następnie opłucz warzywo zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. PrzyprawianieOdciśnięte plastry bakłażana oprósz z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, oregano oraz bazylią. Zioła możesz delikatnie rozetrzeć w dłoniach, żeby uwolniły więcej aromatu.
  3. PanierowanieMąkę pszenną i bułkę tartą wsyp na duże talerze. Na głęboki talerz lub półmisek wbij jajka i roztrzep je widelcem/rózgą kuchenną. Panieruj plastry bakłażana kolejno w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło (możesz zastąpić olejem do smażenia lub oliwą z oliwek). Gdy tłuszcz będzie gorący (sprawdź, wrzucając okruszek bułki tartej – powinien od razu zacząć się rumienić), ułóż na patelni plastry bakłażana. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.

Usmażonego bakłażana odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Chrupiące warzywo w złocistej panierce podaję od razu po przygotowaniu z dodatkiem m.in. sosu czosnkowego.

Inne panierki do bakłażana

Panierka to pole do popisu dla kulinarnych eksperymentów. Wyśmienicie smakuje bakłażan panierowany w np.:

  • japońskiej bułce tartej panko, która jest bardziej chrupiąca niż klasyczna bułka tarta,
  • całych lub pokruszonych płatkach kukurydzianych,
  • rozdrobnionych płatkach owsianych z dodatkiem zmielonych nasion lnu, pestek dyni, pestek słonecznika,
  • bułki tartej z dodatkiem aromatycznego parmezanu lub innego sera.

Jakie inne warzywa można smażyć w panierce?

Panierowanie zapewnia wyjątkowy smak i chrupkość nie tylko bakłażanowi. Idealnie sprawdza się również w przypadku innych warzyw np.:

  • cukinii – cukinia nie wymaga usuwania goryczki, jednak warto ją nasolić przed panierowaniem i osuszyć, żeby nie wyszła bardzo wodnista;
  • pomidory – panierowane pomidory np. malinowe oraz zielone pomidory to przepyszna przekąska (do panierki warto dodać starty na tarce parmezan),
  • pieczarki – dzięki panierce i smażeniu grzyby zyskują wyjątkowy smak oraz aromat.

Doskonale smakują również panierowane różyczki brokułu i kalafiora, panierowane szparagi i panierowana fasolka szparagowa.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...