Dodaję jedną łyżkę na dwa jajka. Jajecznica wychodzi lekka i pełna smaku

Dodano:
Mieszanie jajek Źródło: Shutterstock / FoodVideoPhoto
Zastanawiacie się, jak można odmienić jajecznicę? Ja mam bardzo dobry sposób na to, by była lekka i pełna smaku. Jeśli ten kierunek wam odpowiada, podpowiem, co wystarczy dodać. Moja rodzina od razu polubiła nową wersję jajecznicy.

Lubię modyfikować potrawy. Najlepiej w prosty, ale zauważalny sposób. Tak też ostatnio przerobiłam jajecznicę. Dzięki prostemu dodatkowi nabrała ciekawszego smaku i przyjemnej lekkości. Rodzina od razu zaakceptowała tę wersję jajecznicy, a ja robię ją z prawdziwą przyjemnością.

Sposoby na lekką jajecznicę

Lekka jajecznica to taka, która ma delikatną strukturę, a z drugiej strony nie jest zbyt tłusta i kaloryczna. Zjada się ją z prawdziwą przyjemnością, bo nie tylko jest smaczna, ale też nie zalega na żołądku.

A jak przygotować taką lekką jajecznicę? Z pewnością trzeba zrezygnować ze smażenia jej na boczku, bo co prawda dodaje smaku, ale też wnosi zbyt dużo kalorii. Lepiej postawić na dodatki, które nieco spulchnią masę, a przy okazji nie są kaloryczne. Wystarczy rozkłócić jajka np. ze śmietanką, mlekiem czy jogurtem naturalnym. Dodadzą aksamitnej konsystencji, a nie są tuczące.

Jak zrobić lekką jajecznicę pełną smaku?

Do mojej jajecznicy dodałam prosty, pełen smaku produkt. To lekko kwaskowy jogurt naturalny, który doskonale ożywił tę potrawę. Przy okazji wniósł do niej niewielką dawkę tłuszczu, co nie odbiło się zbytnio na wzroście kaloryczności, a tylko zwiększyło jej aksamitność.

Przepis: Jajecznica z jogurtem

Lekka, pełna smaku jajecznica z dodatkiem jogurtu naturalnego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub zwykłego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyJajka wybij do miseczki. Dodaj jogurt, trochę soli i pieprzu. Składniki krótko rozkłóć przy pomocy widelca.
  2. Smażenie jajecznicyPatelnię rozgrzej na średnim ogniu. Połóż na niej masło, wlej masę jajeczno-jogurtową. Smaż ją na średnim ogniu, często mieszając, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.

Wskazówka: Do rozkłócanych jajek można też dodać 1-2 łyżki wody gazowanej, która dodatkowo zwiększy puszystość jajecznicy.

Co można dodać do lekkiej jajecznicy?

Lekka jajecznica nie musi być monotonna. Jej smak i wygląd można łatwo odmienić sięgając po niskokaloryczne dodatki. Mogą to być liście świeżego szpinaku, szczypiorek czy pokrojony pomidor.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...