Najprostsze i najzdrowsze śniadanie zrobisz w 5 minut. Podstawą jest twarożek ziarnisty
Najlepsze są proste pomysły na pyszne i zdrowe potrawy. Jeden taki warto wykorzystać w czasie śniadania. To właśnie wtedy mamy mało czasu, a powinniśmy zjeść pożywny i wartościowy posiłek. Moim rozwiązaniem jest smaczny i apetyczny twarożek. Robię go z pojemniczka serka ziarnistego i dwóch wiosennych dodatków.
Dwie wersje twarożku ziarnistego
Twarożek ziarnisty, zwany też wiejskim, występuje w dwóch wersjach. Pierwsza, podstawowa ma niewielkie ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Zawiera ok. 5% tłuszczu, a 100 g dostarcza nam ok. 100 kcal. Druga wersja cottage cheese nazywa się light lub lekki, bo ma obniżoną zawartość tłuszczu do ok. 3%. Dzięki temu 100 g dostarcza tylko ok. 80 kcal. Ziarna tego twarożku są nieco większe i bardziej miękkie i też pływają w smacznej śmietance.
Jak zrobić pożywny twarożek na śniadanie?
Twarożek ziarnisty można zjeść na śniadanie bez żadnych dodatków. Jednak jeśli dorzucimy do niego proste dodatki, zamieni się w pyszny, wartościowy posiłek. O tej porze roku sięgam po szczypiorek i rzodkiewki, które raz-dwa siekam na małe kawałki. Można też sięgnąć po cebulkę dymkę, paprykę, ogórek świeży lub małosolny.
Przepis: Twarożek z warzywami
Twarożek ziarnisty z wiosennymi dodatkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 160
Składniki
- 150 lub 200 g twarożku wiejskiego
- 4-5 rzodkiewek
- szczypiorek
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie dodatkówRzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w półplasterki lub w małą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówTwarożek ziarnisty przełóż do miseczki. Dodaj do niego rzodkiewkę i szczypiorek, wymieszaj, dopraw do smaku.
Wskazówka: By śniadanie było bogate w składniki odżywcze, twarożek podaj z kromką chleba pełnoziarnistego lub razowego.
Inna wersja twarożku ziarnistego
Jeśli wolicie śniadania na słodko, też możecie odżywiać się bardzo zdrowo. Wystarczy, że do twarożku ziarnistego dodacie trochę miodu i świeżych owoców, np. borówek, truskawek czy kawałki jabłka. Dobrym pomysłem jest też dosypanie płatków owsianych lub granoli.