Z siekanego mięsa i warzyw robię przepyszne kotlety. Wychodzą soczyste i pełne smaku
Kotlety siekane to potrawa pośrednia między klasycznymi kotletami, a mielonymi. Mięso na nie ma postać niedużych kawałków, które powstają po rozdrobnieniu przy pomocy noża. To sprawia, że kawałki zachowują więcej soków, niż mięso mielone i wychodzą delikatniejsze, niż kotlety z całego płata mięsa.
Z jakiego mięsa zrobić kotlety siekane?
Kotlety siekane można zrobić z różnych rodzajów mięs. Jednak moim zdaniem najlepszą opcją są kotlety z mięsa drobiowego, a w szczególności z piersi kurczaka lub indyka. Mięso to jest na tyle delikatne, że smaży się je tylko kilka minut. Dzięki temu zachowuje doskonałą soczystość i smak. Poza tym bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.
Jak zrobić apetyczne kotlety siekane?
Moje kotlety siekane wychodzą soczyste, smaczne i apetyczne. To też zasługa dodatku, który do nich dorzucam. A sięgam po czerwoną paprykę, którą kroję w niedużą kostkę i mieszam z mięsem oraz paroma składnikami. Warzywo to dodaje kotletom wyrazistego smaku i sprawia, że potrawa nabiera atrakcyjnego wyglądu.
Przepis: Kotlety siekane z papryką
Soczyste kotlety siekane z mięsa drobiowego i papryki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 jajka
- 2–3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z nasion i białych błon, również pokrój w niedużą kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Łączenie składnikówW misce wymieszaj mięso, paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy i zioła. Masa powinna mieć konsystencję gęstej pasty. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy, formując z niej kształtne kotlety. Smaż je na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
Inne wersje kotletów siekanych
Kotlety siekane możecie też przygotować z nieco innych składników. Zamiast po paprykę możecie bowiem sięgnąć na przykład po: startą marchewkę, pokrojoną cukinię, por czy cebulę. Dobrze też sprawdzi się zielenina, typu natka pietruszki czy podduszone pieczarki, które wspaniale komponują się z drobiowym mięsem. Kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze, gdy do mięsnej masy dorzucimy też kawałeczki sera żółtego lub pleśniowego.