Tym tanim i szybkim obiadem naje się cała rodzina. Przepis jest dziecinnie prosty
Zapiekanka makaronowa to smaczny pomysł na tani obiad dla całej rodziny. To danie bardzo sycące, więc nikt nie odejdzie od stołu głodny. Połączenie makaronu z kiełbasą i pysznym sosem serowym jest proste i każdy sobie z tym przepisem poradzi.
Jak zrobić zapiekany makaron z kiełbasą?
Makaron z kiełbasą z naszego przepisu to aromatyczna zapiekanka makaronowa z serowym sosem. Możesz ugotować do niej makaron, ale możesz też wykorzystać ugotowany już makaron, jeśli taki został ci np. z poprzedniego dnia.
Do makaronu proponujemy dodać kiełbasę śląską, ale może to być również inna kiełbasa zalecana do smażenia czy grillowania. Chodzi o to, aby nie była zbyt chuda. Podczas smażenia tłuszcz się wytapia i po połączeniu z makaronem i sosem tworzy pyszną mieszankę. Do tego dania można też wykorzystać parówki czy resztki wędlin, które zostały w lodówce.
Sos do zapiekanki makaronowej to najprostszy sos serowy, czyli połączenie śmietany i tartej mozzarelli. Rada: ze smakiem samego sosu można eksperymentować. Możesz do niego dodać np. przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno chili albo płaską łyżeczkę curry.
Przepis: Makaron zapiekany z kiełbasą
Pyszna zapiekanka makaronowa na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1088 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 3 kiełbasy śląskie
- 200 g tartej mozarelli
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w dobrze osolonej wodzie. Kiełbasę pokrój na plasterki i przesmaż z łyżką masła na patelni. Mozzarellę wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie zapiekankiGotowy makaron wrzuć na patelnię i wymieszaj z kiełbasą. Dodaj sos serowy, wymieszaj i włóż do piekarnika. Zapiekaj, aż sos zrobi się apetycznie złoty.
Jak podawać makaron zapiekany z kiełbasą?
Danie należy serwować od razu, kiedy sos serowy jest przyjemnie ciągnący. Warto dodać na talerz coś zielonego: np. posypać zapiekankę szczypiorkiem lub ułożyć ją na liściach szpinaku. Do zapiekanki można (i warto) serwować surówki, np. z pomidorów i cebuli albo surówki na bazie kapusty pekińskiej. Do tego dania świetnie też pasuje wyrazista i pikantna kapusta kimchi.
Do zapiekanki makaronowej z kiełbasą można podać keczup lub inne zimne sosy, np. czosnkowy albo tysiąca wysp.