Wrzuć wszystko na jedną blachę, a obiad zrobi się sam. Poznaj ekspresowy przepis na medal

Dodano:
Pieczone warzywa i kiełbaski Źródło: Shutterstock / from my point of view
Pieczone warzywa z kiełbaskami to proste danie, które zachwyca bogactwem smaków i kolorów. Idealna propozycja na szybki obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w mgnieniu oka.

Jednym z najprostszych i najmniej angażujących sposobów na przygotowanie pełnowartościowego posiłku jest pieczenie – wrzucasz wszystko na blachę, a resztę pracy wykonuje piekarnik.

Jakie kiełbaski są najlepsze do pieczenia nie tylko z warzywami?

Do pieczenia z warzywami polecam wybrać wysokiej jakości, cienkie kiełbaski o umiarkowanej ilości tłuszczu lub tradycyjne wędliny, które nadają się do smażenia na patelni i pieczenia na grillu, np. kiełbasa śląska z szynki. Zwróć uwagę, czy kiełbaski nie zawierają soli peklowej – ten często stosowany konserwant nie powinien być poddawany działaniu wysokiej temperatury. Wskazówka: danie z poniższego przepisu możesz również przygotować z białą kiełbasą oraz wegańskimi zamiennikami tradycyjnych wędlin, które nadają się do podawania na ciepło.

Jak zrobić pieczone warzywa z kiełbaskami?

Pieczone warzywa z kiełbaskami to dziecinnie proste w przygotowaniu danie. Najwięcej czasu zajmuje podgotowanie ziemniaków, jeśli chcę je mieć w całości. Jeśli zależy ci na czasie, możesz pominąć ten składnik lub użyć surowych ziemniaków pokrojonych na cienkie plasterki bądź niewielką kostkę – zrobią się równo z resztą warzyw. Gdy ziemniaki się gotują, przygotowuję pozostałe warzywa i nacinam kiełbaski, a następnie wrzucam wszystkie składniki na blachę, doprawiam i wstawiam do piekarnika na 20-25 minut. Dzięki temu, że wszystkie składniki pieką się razem, smaki doskonale się przenikają.

Przepis: Pieczone warzywa z kiełbaskami

Szybki, pożywny i pełen aromatu obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
699 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g kiełbasek
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża główka czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia papryka żółta
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku, a następnie odcedź na sitku lub durszlaku i pozostaw, żeby odparowały.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówPomidorki koktajlowe umyj i osusz. Słodką paprykę pokrój w dużą kostkę. Marchewkę pokrój w grube plastry lub słupki. Papryczkę chili pokrój w plasterki, fasolkę szparagową obierz, a nieobraną główkę czosnku przekrój na pół. Kiełbaski ponakłuwaj lub ponacinaj.
  3. Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż warzywa oraz kiełbaski na wyścieloną papierem blachę do pieczenia. Skrop składniki oliwą oraz oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem, roztartym w dłoniach oregano i tymiankiem oraz słodką papryką.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz warzywa z kiełbaskami przez 20-25 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć kiełbaski i warzywa na drugą stronę.

Jak podawać pieczone warzywa z kiełbaskami?

Pieczone warzywa z kiełbaskami podaję od razu po przygotowaniu. Połączenie warzyw i mięsa sprawia, że jest to pełnowartościowy posiłek, który można podać bez dodatków. Możesz jednak wzbogacić smak serwowanej potrawy różnymi sosami na ciepło i na zimno, a także sałatkami ze świeżych warzyw. Idealnie ze smakiem wszystkich składników komponują się np. sosy: czosnkowy, ziołowy, chrzanowy, tatarski, musztardowy i pomidorowy, a także sałatka z wiosennych warzyw z sosem winegret, klasyczna mizeria oraz mieszanka sałat z dodatkiem szpinaku, skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...