Z pojemniczka serka ziarnistego robię pożywne śniadanie. Potrzebuję zaledwie 5 minut
Serek ziarnisty zwany też wiejskim, to jeden z moich ulubionych produktów śniadaniowych. Często po prostu zjadam go z kromką pełnoziarnistego chleba, a gdy mam nieco więcej czasu, dorzucam do niego kilka składników. Wtedy nie tylko lepiej smakuje i wygląda, ale też robi się pożywniejszy.
Z czym warto połączyć serek ziarnisty?
Serek ziarnisty to delikatne, twarogowe ziarna zanurzone w słodkiej śmietance. Jest zasobny w pełnowartościowe białko, wapń, fosfor i witaminę D. Gdy jednak chcecie jeszcze bardziej podbić jego wartość odżywczą, wystarczy wymieszać go z prostymi dodatkami. Mogą to być: posiekany szczypiorek czy bazylia, cebula, pomidor, ogórek, ogórek małosolny, awokado.
Jeśli zaś wolicie śniadanie na słodko, możecie go wymieszać z pokrojonymi owocami, np. gruszką, śliwką, morelą, bananem, truskawkami. Doskonale będzie też do niego pasował miód czy konfitura owocowa.
Jak zrobić serek ziarnisty z warzywami?
Na śniadanie bardzo polecam serek ziarnisty z dodatkiem warzyw. Ja zwykle dodaję do niego kawałki pomidora i ogórka, a także odrobinę czarnuszki. Po doprawieniu do smaku solą i pieprzem, śniadanie jest gotowe. Wystarczy je zjeść np. z bułką grahamką czy chlebem razowym.
Przepis: Serek z warzywami
Śniadanie z serka ziarnistego, pomidora, ogórka i czarnuszki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 220
Składniki
- 150 g serka ziarnistego
- kawałek świeżego ogórka
- 1 nieduży pomidor
- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywOgórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na cztery części, a potem w grubsze plasterki. Pomidor umyj, pokrój w sporą kostkę.
- Łączenie składnikówTwarożek ziarnisty przełóż do miseczki. Dodaj do niego pokrojone warzywa, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wierzch posyp nasionami czarnuszki.
Inna wersja śniadaniowego serka
W podobny sposób, jak serek ziarnisty, możecie też przygotować np. klasyczny twaróg. Wystarczy lekko rozdrobnić go widelcem i ewentualnie wymieszać z gęstą, kwaśną śmietaną. Dobrym pomysłem śniadaniowym jest też połączenie z warzywami pokrojonej, białej mozzarelli.