Tani gulasz zachwyca smakiem i pożywnością. Wszyscy się dziwią, z czego go robię
Gulasz to mięso duszone w sosie własnym. Świetnie sprawdza się, jako danie obiadowe, bo jest niezwykle sycące. Najpopularniejszy gulasz robi się z wołowiny, która jednak jest dosyć droga. Tańszą wersję tej potrawy zrobicie z mięsa wieprzowego, zaś najtańszą przygotujecie z wątróbki drobiowej. Ja tak robię i potrawa smakuje naprawdę dobrze.
Jaką wątróbkę przeznaczyć na gulasz?
W sklepach najłatwiej dostępna jest wątróbka drobiowa (kurczęca i indycza) oraz wieprzowa. Ja jakiś czas temu przekonałam się do wątróbki drobiowej i rzadko kiedy kupuję wieprzową. To dlatego, że wieprzowa często wychodziła mi twarda i sucha, a nigdy nie miałam takiego problemu z wątróbką drobiową. Najczęściej sięgam po wątróbkę kurczęcą, bo jest drobniejsza i nie wymaga nawet rozdrabniania.
Jak zrobić gulasz z wątróbki?
Przygotowując gulasz z wątróbki drobiowej należy pamiętać, że ten rodzaj podrobów nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej. Inaczej straci soczystość i zrobi się niesmaczny. Dlatego wątróbkę tylko rumienię na patelni, a potem wkładam ją do sosu i krótko duszę.
Przepis: Gulasz z wątróbki
Pożywny gulasz z wątróbki drobiowej z dodatkiem wędzonego boczku i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 150 g boczku wędzonego
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 2–3 łyżki masła lub oleju
Na sos cebulowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 300–400 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówBoczek pokrój w cienkie paski, a potem na kawałki. Smaż go na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i lekko się zrumieni. Cebulę obierz, pokrój w piórka, dodaj do boczku, smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka i złocista. Boczek i cebulę przełóż na talerz. Wątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błon, podziel na nieduże kawałki. Oprósz mąką wymieszaną z pieprzem, obsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu, przełóż ją na talerz.
- Przygotowanie sosuNa patelni rozpuść łyżkę masła, wsyp łyżkę mąki i lekko ją zrumień. Powoli wlewaj zimny bulion, cały czas mieszając. Gotuj całość na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dodaj do niego musztardę, tymianek, sól, pieprz. Włóż podsmażoną cebulę i boczek, gotuj chwilę razem. Dołóż obsmażoną wątróbkę i podgrzewaj całość kilka minut, by wątróbka połączyła się z sosem.
Jak podać gulasz z wątróbki?
Gulasz z wątróbki można podać na kilka sposobów, jednak najlepiej będzie smakował w zestawie z ziemniakami. Mogą być to ziemniaki gotowane lub w postaci purée. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie też ugotowany ryż lub kasza np. jęczmienna. Do wątróbki warto podać np. sałatkę z pomidora i cebuli czy ogórki małosolne.