Smażę ser i dorzucam trzy soczyste składniki. Idealna sałatka na kolację
Mowa o tradycyjnym, cypryjskim serze halloumi, który idealnie nadaje się do smażenia i grillowania. W takiej postaci można go wykorzystać na wiele sposobów – ja uwielbiam dodawać go do sałatek. Moja propozycja to bardzo świeża sałatka z soczystym ogórkiem, słodkim arbuzem i wyrazistą, czerwoną cebulą.
Jak zrobić sałatkę z halloumi?
Najważniejsze to usmażyć ser halloumi. Można do tego użyć patelni grillowej, ale nie jest konieczne, wystarczy zwykła patelnia. Ta grillowa da jednak efektowny, charakterystyczny wzór na serku. Ser smaży się krótko, najlepiej z obu stron, aż się ładnie zrumieni. Będzie wtedy miał przyjemnie chrupiącą skórkę.
Do tej sałatki nie potrzeba żadnych skomplikowanych dressingów: skrop wszystko dobrą oliwą i aromatycznym octem balsamicznym. Całość idealnie uzupełnią listki świeżej mięty, których można użyć do udekorowania sałatki.
Przepis: Sałatka z serem halloumi
Pomysł na kolorową, pyszną sałatkę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 610 w każdej porcji
Składniki
- 200 g sera halloumi
- 1 ogórek szklarniowy
- 1/4 małego arbuza
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSer pokrój na plasterki i usmaż na złoto z obu stron na niewielkiej ilości oliwy (najlepiej na patelni grillowej). Ogórka, arbuza i cebulę pokrój.
- Robienie sałatkiWymieszaj arbuza, ogórka i cebulę. Wyłóż kawałki sera, skrop wszystko oliwą, octem, dopraw solą i pieprzem udekoruj listkami mięty.
Sałatkę podawaj solo lub z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Można ją też serwować z kromką dobrego pieczywa lub bułką. Bułkę można wcześniej przeciąć i zrumienić na maśle, aby była ciepła i chrupiąca.
Inne pomysły na sałatki z halloumi
Ser halloumi idealnie pasuje do sałatek, dlatego warto eksperymentować w kuchni i tworzyć własne sałatkowe kompozycje. Mogą być bardzo proste, jak np. zestaw: rukola, pomidorki, cebula i halloumi. Do takich sałatek można dodawać te liście szpinaku, roszponkę lub popularne miksy sałat.
Sałatki można urozmaicać dodatkiem zdrowych i smacznych orzechów i ziaren. Np. uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich lub nasion słonecznika.