Zamiast zwykłej surówki weź pieczarki i rukolę. Genialny dodatek do obiadu

Dodano:
Sałatka z pieczarek i rukoli Źródło: Shutterstock / Chatham172
Surówka do obiadu może mieć wiele postaci, ale nasza propozycja na dziś może być dla wielu osób zaskoczeniem. To przepyszne połączenie pieczarek i rukoli.

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez warzywnego dodatku, a nie masz już pomysłów na surówki, spróbuj zrobić coś zupełnie innego. To nie jest zwykła surówka do obiadu, a prosta i oryginalna sałatka z rukoli i pieczarek. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale i efektowne.

Jak zrobić sałatkę z rukoli i pieczarek?

Bazą sałatki są liście rukoli i surowe pieczarki. Choć zwykle jemy te grzyby po obróbce termicznej (smażone, pieczone czy gotowane), to warto wiedzieć, że pieczarki można jeść również na surowo i taką wersję tu wykorzystujemy. Surowe pieczarki są źródłem błonnika, witamin i minerałów, a do tego mają przyjemny, delikatny, grzybowy smak.

W takiej wersji pieczarki najpierw należy umyć, warto też zdjąć nich skórkę. Do tego typu dań najlepiej wybierać pieczarki świeże, jaśniutkie, w żadnym wypadku z pleśnią czy oznakami zepsucia.

Połączenie rukoli i pieczarek nie wymaga skomplikowanych dodatków. My stawiamy na prosty dressing z oliwy z oliwek oraz ciemnego octu balsamicznego. Do tego wystarczy sól oraz pieprz i można sałatkę serwować.

Przepis: Sałatka z rukoli i pieczarek

Pyszny dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
286 w każdej porcji

Składniki

  • 50 g rukoli
  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pieczarekPieczarki umyj, osusz, zdejmij z nich skórkę. Pokrój grzyby na plasterki.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj plasterki pieczarek z rukolą. Skrop wszystko oliwą, octem, dopraw solą i pieprzem.

Do czego podawać rukolę i pieczarki?

Rukola z pieczarkami to świetny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnej surówki. Możesz ją podać np. do ziemniaków i kotleta schabowego czy mielonego. Pasuje do pieczonego kurczaka, duszonej karkówki czy sznycli drobiowych. Można ją również serwować do dań zryżem, kaszami czy makaronem.

Sałatka z naszego przepisu może być też świetną bazą do prostej sałatki, którą można zjeść jako lekką kolację lub zdrową przekąskę. Wystarczy, że dodasz do niej pokruszony ser feta oraz chrupiące, czosnkowe grzanki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...