Plastry szynki ekspresowo przerabiam na roladki. Moja rodzina zajada je zamiast kanapek
Kanapki to prosty pomysł na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli jednak chcecie zjeść coś bardziej oryginalnego i apetycznego, możecie przygotować roladki. Ich podstawą mogą być plasterki szynki, które elegancko się roluje, są smaczne i pożywne. W środku roladek warto zaś umieścić sałatkę lub pastę z ulubionych składników.
Jaka szynka jest najlepsza na roladki?
Jeśli chcecie przygotować eleganckie, miękkie roladki, sięgnijcie po szynkę konserwową. Jej plasterki mają zwykle kształt prostokąta, są duże, zwarte i takie same na całej powierzchni. Nie mają skórki powstałej z wędzenia, dzięki czemu nic nie trzeba odkrawać. Wystarczy tylko posmarować plasterek farszem i zrolować.
Jak zrobić pożywne roladki z szynki?
Pożywne roladki z szynki możecie nadziać różnymi farszami. Tym razem jednak proponuję przygotować nadzienie w formie pasty serowej. Do jego przygotowania użyję startego, żółtego sera, ale też twarożku, który połączy wszystkie składniki. Ważnym dodatkiem do tego farszu będzie czosnek, który świetnie podbija smak przekąski.
Przepis: Roladki z szynki
Przekąskowe roladki z plasterków szynki i pasty serowej
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 8 plastrów szynki konserwowej lub gotowanej
- 150 g sera żółtego
- 150 g serka śmietankowego
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- szczypiorek do obwiązania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuSer żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego twarożek, przeciśnięte ząbki czosnku, majonez i przyprawy. Całość wymieszaj.
- Formowanie roladekNa każdy plaster szynki nałóż 1–2 łyżki farszu i zawiń ciasno w rulonik. Każdą roladkę obwiąż szczypiorkiem, by się nie rozwijała. Roladki wstaw na 30 minut do lodówki, by farsz nieco zgęstniał.
Z tych produktów też przygotujesz smaczne roladki
Do przygotowania smacznych roladek przekąskowych możecie wykorzystać nie tylko szynkę, ale też plasterki żółtego sera, naleśniki czy gotową tortillę. W środku można zaś umieścić pastę np. jajeczną, twarogową czy też sałatkę z ulubionych warzyw. Warto jednak zadbać o to, by była w miarę spójna, by kawałki warzyw nie wypadały z roladki. W tym celu składniki sałatki warto wymieszać np. z odrobiną majonezu lub kremowego twarożku.