Plastry szynki ekspresowo przerabiam na roladki. Moja rodzina zajada je zamiast kanapek

Dodano:
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Roladki z szynki wyglądają niezwykle apetycznie i lubią je chyba wszyscy. W moim domu często serwuję je na przekąskę lub zamiast kanapek. Robi się je podobnie szybko, a smakują wyjątkowo.

Kanapki to prosty pomysł na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli jednak chcecie zjeść coś bardziej oryginalnego i apetycznego, możecie przygotować roladki. Ich podstawą mogą być plasterki szynki, które elegancko się roluje, są smaczne i pożywne. W środku roladek warto zaś umieścić sałatkę lub pastę z ulubionych składników.

Jaka szynka jest najlepsza na roladki?

Jeśli chcecie przygotować eleganckie, miękkie roladki, sięgnijcie po szynkę konserwową. Jej plasterki mają zwykle kształt prostokąta, są duże, zwarte i takie same na całej powierzchni. Nie mają skórki powstałej z wędzenia, dzięki czemu nic nie trzeba odkrawać. Wystarczy tylko posmarować plasterek farszem i zrolować.

Jak zrobić pożywne roladki z szynki?

Pożywne roladki z szynki możecie nadziać różnymi farszami. Tym razem jednak proponuję przygotować nadzienie w formie pasty serowej. Do jego przygotowania użyję startego, żółtego sera, ale też twarożku, który połączy wszystkie składniki. Ważnym dodatkiem do tego farszu będzie czosnek, który świetnie podbija smak przekąski.

Przepis: Roladki z szynki

Przekąskowe roladki z plasterków szynki i pasty serowej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 8 plastrów szynki konserwowej lub gotowanej
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do obwiązania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuSer żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego twarożek, przeciśnięte ząbki czosnku, majonez i przyprawy. Całość wymieszaj.
  2. Formowanie roladekNa każdy plaster szynki nałóż 1–2 łyżki farszu i zawiń ciasno w rulonik. Każdą roladkę obwiąż szczypiorkiem, by się nie rozwijała. Roladki wstaw na 30 minut do lodówki, by farsz nieco zgęstniał.

Z tych produktów też przygotujesz smaczne roladki

Do przygotowania smacznych roladek przekąskowych możecie wykorzystać nie tylko szynkę, ale też plasterki żółtego sera, naleśniki czy gotową tortillę. W środku można zaś umieścić pastę np. jajeczną, twarogową czy też sałatkę z ulubionych warzyw. Warto jednak zadbać o to, by była w miarę spójna, by kawałki warzyw nie wypadały z roladki. W tym celu składniki sałatki warto wymieszać np. z odrobiną majonezu lub kremowego twarożku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...