Ta surówka z marchewki to prawdziwe arcydzieło. Smaku dodaje jej aromatyczna mieszanka

Dodano:
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / Zu Kamilov
Ta surówka z marchewki bije na głowę tę tradycyjną z jabłkiem. Przepis na nią wpadł w moje ręce dość przypadkowo, ale na dobre zagościła w mojej kuchni. Rodzina polubiła ją z chrupkość i bogaty smak.

Surówka z marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Dużą jej zaletą jest też niska cena i fakt, że można ją robić przez cały rok. Dziś proponuję wam wersję marchewkowej surówki z wyrazistym sosem. Mam nadzieję, że zachwycicie się nią podobnie, jak moja rodzina.

Jak rozdrobnić marchewkę na surówkę?

Marchewkę na surówkę zwykle ściera się na tarce o średnich lub dużych oczkach. Można ją też jednak pokroić w długie, cienkie paski lub w tzw. zapałkę. Jeśli przygotowujecie większą ilość surówki możecie użyć robota kuchennego z końcówką do rozdrabniania warzyw. Mocniej rozdrobniona marchewka jest bardziej soczysta, zaś ta w postaci grubszych wiórków przyjemnie chrupie.

Jak zrobić wyrazistą surówkę z marchewki?

Tajemnicą mojej wyrazistej surówki z marchewki jest aromatyczny sos. Do jego przygotowania używam m.in.: kolendry, kminu i czosnku. Do oleju dodaję też trochę łagodnego octu, który świetnie podkreśla jej smak. Całość posypuję świeżą, posiekaną kolendrą, która dodaje smaku i apetycznego wyglądu. Można ją jednak zastąpić popularniejszą natką pietruszki.

Przepis: Wyrazista surówka z marchewki

Surówka z marchewki z aromatycznym sosem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 3 spore marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • papryka mielona ostra lub słodka
  • mielona kolendra
  • kmin rzymski
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMarchewki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na dużych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Kolendrę opłucz, osusz, posiekaj. Do marchewki dodaj sól, cukier, pieprz, mieloną kolendrę, paprykę (po dużej szczypcie), ocet i czosnek. Wymieszaj.
  2. Wykańczanie surówkiOlej mocno podgrzej na patelni, gorącym polej marchewkę. Wymieszaj, wstaw na 2-3 godziny do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły. Przed podaniem surówkę posyp kolendrą.

Do czego podać wyrazistą surówkę z marchewki?

Wyrazista surówka z marchewki będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Z powodzeniem można ją podać np. do kotletów mielonych, schabowych, pieczonego kurczaka czy mięs pieczonych na grillu. Dobrze też będzie pasować do potraw jarskich na bazie soczewicy czy z kaszy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...