Już nie używam tartej bułki. Wymyśliłam smaczniejszy sposób na kotlety mielone

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Timolina
Jeśli znudziły wam się już mielone w tradycyjnej wersji, zapraszam na odmienione. Są soczyste i pełne smaku dzięki jednemu dodatkowi. Tę naprawdę smaczną wersję kotletów robi się łatwo i szybko.

Kotlety mielone to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Robimy je dość często, bo to bardzo proste, a potrawa świetnie smakuje. Czasami jednak warto dokonać małej zmiany, by wprowadzić do kuchni powiew świeżości. Ja ostatnio zamieniłam tartą bułkę na inny produkt i mielone wyszły pyszne i apetyczne.

Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?

Kotlety mielone można zrobić z różnych rodzajów mięsa mielonego. Smaczny efekt najłatwiej osiągnąć przyrządzając je z mielonej wieprzowiny. Tu najlepiej sprawdzą się łopatka oraz karkówka, które zawierają trochę tłuszczu i to właśnie on zwiększa soczystość potrawy. Dobrym rozwiązaniem jest też mieszanka wieprzowiny i wołowiny. Wieprzowina sprawia, że kotlety nie wychodzą suche, a wołowina dodaje im smaku. Jeśli natomiast chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, postawcie na mięso drobiowe, np. indycze.

Jak zrobić soczyste mielone bez panierki?

Klasyczne kotlety mielone przed smażeniem obtacza się w tartej bułce. W czasie smażenia bułka wchłania tłuszcz i ładnie się rumieni, co dodaje kotletom smaku i chrupkości. Ja jednak postanowiłam zastąpić ją innym produktem. Postawiłam na cienkie plasterki wędzonego boczku, którymi owinęłam uformowane porcje mięsa. Boczek dodał kotletom smaku, aromatu i sprawił, że wyszły soczyste i pyszne.

Przepis: Mielone w boczku

Kotlety mielone zawijane w wędzony boczek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • 8 cienkich, długich plasterków wędzonego boczku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyBułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, drobno posiekaj, również dodaj do mięsa. Dorzuć też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wyrób masę.
  2. Formowanie i smażenie kotletówZ mięsnej masy formuj w dłoniach kształtne kotlety. Każdy owiń plasterkiem boczku wędzonego. Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je ok. 8 minut, co jakiś czas obracając.

Inne pomysły na kotlety mielone

Kotlety mielone można też odmienić w inny sposób. Mięsną masę warto wzbogacić np. płatkami owsianymi czy ugotowaną kaszą. Tartą bułkę przeznaczoną do panierowania kotletów można wymieszać np. z sezamem. Dobrym pomysłem jest również upieczenie kotletów. Ten rodzaj obróbki termicznej umożliwia przygotowanie mniej kalorycznej potrawy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...