Już nie używam tartej bułki. Wymyśliłam smaczniejszy sposób na kotlety mielone
Kotlety mielone to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Robimy je dość często, bo to bardzo proste, a potrawa świetnie smakuje. Czasami jednak warto dokonać małej zmiany, by wprowadzić do kuchni powiew świeżości. Ja ostatnio zamieniłam tartą bułkę na inny produkt i mielone wyszły pyszne i apetyczne.
Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?
Kotlety mielone można zrobić z różnych rodzajów mięsa mielonego. Smaczny efekt najłatwiej osiągnąć przyrządzając je z mielonej wieprzowiny. Tu najlepiej sprawdzą się łopatka oraz karkówka, które zawierają trochę tłuszczu i to właśnie on zwiększa soczystość potrawy. Dobrym rozwiązaniem jest też mieszanka wieprzowiny i wołowiny. Wieprzowina sprawia, że kotlety nie wychodzą suche, a wołowina dodaje im smaku. Jeśli natomiast chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, postawcie na mięso drobiowe, np. indycze.
Jak zrobić soczyste mielone bez panierki?
Klasyczne kotlety mielone przed smażeniem obtacza się w tartej bułce. W czasie smażenia bułka wchłania tłuszcz i ładnie się rumieni, co dodaje kotletom smaku i chrupkości. Ja jednak postanowiłam zastąpić ją innym produktem. Postawiłam na cienkie plasterki wędzonego boczku, którymi owinęłam uformowane porcje mięsa. Boczek dodał kotletom smaku, aromatu i sprawił, że wyszły soczyste i pyszne.
Przepis: Mielone w boczku
Kotlety mielone zawijane w wędzony boczek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- majeranek
- pieprz, sól
- 8 cienkich, długich plasterków wędzonego boczku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyBułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, drobno posiekaj, również dodaj do mięsa. Dorzuć też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wyrób masę.
- Formowanie i smażenie kotletówZ mięsnej masy formuj w dłoniach kształtne kotlety. Każdy owiń plasterkiem boczku wędzonego. Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je ok. 8 minut, co jakiś czas obracając.
Inne pomysły na kotlety mielone
Kotlety mielone można też odmienić w inny sposób. Mięsną masę warto wzbogacić np. płatkami owsianymi czy ugotowaną kaszą. Tartą bułkę przeznaczoną do panierowania kotletów można wymieszać np. z sezamem. Dobrym pomysłem jest również upieczenie kotletów. Ten rodzaj obróbki termicznej umożliwia przygotowanie mniej kalorycznej potrawy.