Ten mięsny sos do makaronu zrobisz w kwadrans. Jest sycący i aromatyczny
Mięso mielone to popularny dodatek do sosów do makaronu. Nic dziwnego: przyrządza się je szybko, łatwo, a sosy są pożywne i pełne smaku. Nasza propozycja to prosty sos z dodatkiem passaty pomidorowej. Sekretem są aromatyczne dodatki i prosty patent, który sprawia, że wydobywamy z nich pełnię smaków.
Jak zrobić mięsny sos do makaronu?
Aby cała potrawa była wyrazista w smaku i aromatyczna, zacznij od przesmażenia cebuli, potem dodaj na patelnię czosnek i przyprawy. Chodzi o to, aby chwilę również je przesmażyć, ale tu należy pilnować, żeby nie przyrumienić nadmiernie czosnku. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz ewentualnie dorzucić na patelnię także odrobinę masła, to jeszcze bardziej podbije smaki.
Potem dodaj mięso, wymieszaj dokładnie z cebulą, czosnkiem i przyprawami, smaż chwilę i dopiero dodaj passatę. To moment, kiedy już tylko pozostaje dobrze poddusić całość, aby mięso było dobrze ugotowane, a smaki idealnie się przenikały. Kropką nad i jest tu garść natki pietruszki, która dodaje nieco koloru i świeżości całemu daniu.
Przepis: Mięsny sos do makaronu
Ekspresowy sos z mięsa mielonego.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 449 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 250 ml passaty pomidorowej
- 4 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Smażenie mięsaNa rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pokrojoną cebulę i liście laurowe. Smaż, aż cebula się zeszkli, dorzuć posiekany drobno czosnek, obie papryki i smaż wszystko razem chwilę. Dodaj mięso, wymieszaj i smaż kilka minut.
- Robienie sosuDo mięsa wlej passatę, dopraw solą i pieprzem. Duś wszystko razem, na koniec dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki.
Jak podawać sos z mięsa mielonego?
Sos tego przepisu to przede wszystkim idealny sos do makaronów. Możesz dodać tu dowolny makaron. Na koniec po prostu dorzuć ugotowany makaron na patelnię z sosem i dobrze wszystko wymieszaj. Na ty etapie warto całość podlać odrobiną wody gotowania makaronu. Gotowe danie posyp tartym parmezanem i udekoruj świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub listkami bazylii.
Sos można również serwować do ryżu, jest też świetnym, sycącym dodatkiem do placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników.