Zastąpiłam cebulę innym dodatkiem. Teraz kotlety mielone smakują mi o wiele lepiej

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Jeszcze do niedawna do masy na mielone dorzucałam podsmażoną cebulę. Jednak dodawała kotletom słodkawego smaku, co nie bardzo mi pasowało. Zastąpiłam ją prostym składnikiem, który jak się okazało, idealnie harmonizuje.

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Często je przyrządzam, bo robi się je szybko i smakują wszystkim domownikom. Przez wiele lat stosowałam recepturę mojej mamy, jednak kotlety jak dla mnie były mało wyraziste. Postanowiłam więc wprowadzić małą zmianę i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Już nie dodaję do nich podsmażonej cebuli.

Składniki kotletów mielonych

Kotlety mielone robi się tradycyjnie z kilku składników. Są to: mięso mielone, jajko, namoczona i odciśnięta bułka, cebula i przyprawy. Cebulę zazwyczaj kroi się w kostkę i podsmaża na tłuszczu, w wyniku czego nabiera łagodnego, słodkawego smaku. Można ją też zetrzeć na małych oczkach, a po oddzieleniu nadmiaru soku, dodać do mięsnej masy. Jeśli chodzi o przyprawy, do mięsnej masy warto dodać nie tylko pieprz i sól, ale też pieprz ziołowy czy majeranek.

Jak zrobić wyraziste kotlety mielone?

Moje kotlety mielone nabrały wyrazistego smaku dzięki prostemu dodatkowi. Jest nim por, który drobno siekam i bez podsmażania dodaję do mięsnej masy. Nie tylko zaostrza smak potrawy, ale też uatrakcyjnia jej wygląd. Mnie te kotlety smakują bardziej niż klasyczne z cebulą.

Przepis: Kotlety mielone z porem

Wyraziste kotlety mielone z dodatkiem siekanego pora

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 małe jajko
  • kawałek jasnej części pora (5-6 cm)
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyKajzerkę namocz w wodzie lub bulionie, dokładnie odciśnij. Por oczyść, jak najdrobniej posiekaj. Do mielonego mięsa dodaj bułkę, por, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  2. Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy kształtne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce, lekko ją dociśnij. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Z czym podać kotlety mielone?

Kotlety mielone zazwyczaj podaje się z ugotowanymi ziemniakami, tartymi buraczkami czy mizerią. Można też jednak zaserwować je z kaszą gryczaną lub jęczmienną albo z ryżem. Smacznym dopełnieniem dania będą surówki, np. z kapusty białej, czerwonej, pekińskiej czy z marchewki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...