Zamiast surówki do obiadu podaję cukinię z patelni. Smakuje obłędnie, a sekretem są proste dodatki
Przepis jest prosty i szybki, a jest to cukinia w śmietanie z dodatkiem koperku i mięty. Te trzy dodatki sprawiają, że zwykłe, smażone warzywo zamienia się w przepyszny dodatek do obiadu.
Jak zrobić cukinię do obiadu?
Cukinia w śmietanie to danie proste i szybkie. Warzywo nie powinno być długo na patelni, aby się nie rozpadło. Zaczynamy od wrzucenia pokrojonej cukinii na rozgrzaną oliwę, a potem dorzucamy jeszcze masło. To sprawi, że danie zyska na aksamitności, ale też będzie miało lepszy, delikatnie maślany smak. Sekret tego pysznego dodatku to dodatek śmietany, koperku i mięty.
W przepisie nie podajemy dokładnej ilości ziół, ponieważ to zależy od twoich preferencji. Możesz wymieszać miętę w proporcjach 2 części koperku i jedna część mięty, czyli np. dwie łyżki posiekanego koperku i łyżka posiekanej mięty, ale może być więcej. Jeśli wyjątkowo lubisz zioła i zieleninę w tego typu sosach, śmiało dorzuć jeszcze natkę pietruszki.
Przepis: Cukinia w śmietanie
Pomysł na dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 247 w każdej porcji
Składniki
- 2 cukinie
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- koperek i mięta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinie pokrój w plastry lub półplasterki. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę i odsącz z soku, który puści.
- Smażenie cukiniiCukinię wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko, aż zacznie się rumienić, dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę i duś wszystko razem 2-3 minuty, na koniec dodaj posiekane zioła i trzymaj na patelni jeszcze około minuty.
Do czego podawać cukinię w śmietanie?
Cukinia w śmietanie to rewelacyjny, warzywny dodatek do obiadu, który można serwować zamiast surówki. Świetnie się sprawdzi w towarzystwie kurczaka w każdej postaci (np. pieczonych udek lub filetów z piersi), ryb, ale też takich dań, jak placki ziemniaczane, faszerowane pieczarki czy wytrawne pierogi (np. z nadzieniem mięsnym lu ziemniaczane). Cukinia w śmietanie to też dobry dodatek do mięs z grilla.
Cukinia w śmietanie z naszego przepisu jest też rewelacyjnym sosem do makaronu. Aby przygotować kompletne danie, na koniec dorzuć na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj i gotowe! W takiej wersji do sosu warto dodać również odrobinę wody z gotowania makaronu, a całe danie posypać już na talerzu tartym parmezanem.