Moja sałatka brokułowa nie ma sobie równych. Dorzuć banalne składniki i patrz, jak znika

Dodano:
Sałatka brokułowa Źródło: Shutterstock / DronG
Ta pyszna sałatka brokułowa z nietypowymi dodatkami to mój hit na rodzinne kolacje i spotkania przy grillu. Połączenie brokułów, chrupiącego boczku oraz aromatycznych dodatków gwarantuje efekt wow.

Moja sałatka brokułowa z boczkiem różni się od innych przepisów. Jej smak wzbogacam aromatycznymi, zdrowymi dodatkami, dzięki którym zachęca do skosztowania nawet osoby, które za brokułami nie przepadają.

Sałatka brokułowa – klasyczny przepis w nowoczesnym wydaniu

Tradycyjny przepis na sałatkę brokułową wzbogaciłem nietypowymi dodatkami. Suszone pomidory w zalewie z aromatycznej oliwy, chrupiąca, słodka papryka, żółty ser, cierpka żurawina oraz pestki dyni zrobiły niesamowitą robotę. Podaję tę sałatkę z dodatkiem lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego, zalewy z suszonych pomidorów, soku z cytryny oraz suszonych ziół, który świetnie współgra ze smakiem wszystkich składników.

Jak zrobić sałatkę brokułową z boczkiem i zdrowymi dodatkami?

Do sałatki wybieram małe brokuły, które dzielę na różyczki i wrzucam na wrzącą wodę. Po 1-2 minutach blanszowania przekładam warzywa do miski wypełnionej zimną wodą, a następnie odcedzam na sitku i osuszam papierowym ręcznikiem.

Boczek podsmażam na suchej patelni. Najlepiej do tego przepisu sprawdza się surowy boczek wędzony w plastrach, który po podgrzaniu jest chrupiący i aromatyczny oraz bekon. Mając gotową bazę sałatki, przygotowuję dodatki, a następnie mieszam składniki z sosem i od razu podaję aromatyczną przekąskę. Jeżeli lubisz pikantne sałatki, to polecam dodać posiekaną papryczkę chili lub oliwę aromatyzowaną chili.

Przepis: Sałatka brokułowa

Genialny przepis na pyszną kolację, dodatek do dań z grilla lub przekąskę lunchową do pracy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
468 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe brokuły
  • 300 g boczku surowego wędzonego w plastrach
  • 200 g żółtego sera w kawałku
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 5 średnich pomidorów suszonych w zalewie
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki pestek dyni

Na sos:

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Blanszowanie brokułówBrokuły umyj i podziel na małe różniczki, a następnie wrzuć na gotującą się wodę (do wody możesz dodać sól i cukier), gotuj 1-2 minuty, wyjmij warzywa łyżką cedzakową i schłodź w misce z zimną wodą. Schłodzone brokuły odcedź na sitku lub durszlaku, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Smażenie boczkuPlastry boczku podsmaż na suchej patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i pokrój w paseczki.
  3. Przygotowanie pozostałych składnikówSuszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paseczki. Jeżeli pomidory są bardzo nasiąknięte zalewą, to możesz lekko je odcisnąć. Paprykę i ser żółty pokrój w kostkę. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Wskazówka: jeżeli żurawina jest bardzo twarda, to możesz zalać ją ciepłą wodą, zostawić na kilka minut pod przykryciem, a następnie odcedzić i odcisnąć z nadmiaru płynu. Jeżeli nie przepadasz za żurawiną, to polecam zastąpić ją soczystymi pestkami granatu.
  4. Przygotowanie sosuWymieszaj jogurt naturalny z zalewą z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do sosu możesz również dodać inne zioła i przyprawy np. zioła sycylijskie, zioła kuchni polskiej lub własnoręcznie przygotowaną mieszankę ziół.
  5. Łączenie składnikówUmieść w misce brokuły, suszone pomidory, boczek, ser żółty, paprykę oraz żurawinę i pestki dyni. Dodaj sos i wymieszaj.

Do czego podawać sałatkę brokułową z boczkiem i zdrowymi dodatkami?

Sałatka z powyższego przepisu doskonale sprawdza się jako przystawka, samodzielna przekąska oraz dodatek do różnych dań. Na przekąskę i jako przystawkę podaję ją z dodatkiem chrupiącego pieczywa, lekko podpieczonej bagietki z masłem czosnkowym lub ziołowym bądź paluchów chlebowych. Sałatka brokułowa z boczkiem świetnie komponuje się ze smakiem pieczonych ziemniaków oraz pieczonych, smażonych i grillowanych mięs, warzyw i ryb. To również pyszny dodatek do jajek sadzonych i w koszulkach.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...