Te placki ziemniaczane zrobiłam inaczej niż zwykle. Mąż i dzieci zjedli ich całą stertę
Placki ziemniaczane to proste, tanie danie, które często pojawia się, jako awaryjny obiad. Co jednak by o nich nie mówić, są bardzo smaczne i moja rodzina zwyczajnie je uwielbia. Ostatnio jednak zrobiłam je nieco inaczej i ku mojemu zaskoczeniu, jeszcze bardziej przypadły go gustu moim najbliższym. Dlatego dzielę się z wami tym pomysłem.
Z jakich ziemniaków zrobić placki ziemniaczane?
Na placki najlepiej nadają się ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Po usmażeniu wychodzą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ziemniaki przeznaczone na placki zwykle ściera się na małych lub średnich oczkach i oddziela z nich nadmiar płynu. Tym razem jednak nie zrobiłam placków z surowych, tartych ziemniaków, a nieco inaczej. Otóż sięgnęłam po ziemniaki ugotowane, które po rozgnieceniu doprawiłam i jeszcze nadziałam. Takie danie to po prostu niebo w gębie.
Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków z serem?
Przygotowanie placków z gotowanych ziemniaków potrafi być naprawdę szybkie. Ma to zwykle miejsce, gdy zostaną nam gotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu. Wtedy wystarczy przepuścić je przez praskę, wymieszać z paroma dodatkami i nadziać kawałkami sera. W czasie smażenia ser się roztapia, dodając plackom smaku i przyjemnej wilgotności.
Przepis: Placki z gotowanych ziemniaków nadziewane serem
Chrupiące placki z gotowanych ziemniaków z płynnym nadzieniem z żółtego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 2–3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 100 g mozzarelli lub sera żółtego (np. cheddar, gouda) w kawałku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju, przestudź. Ser żółty pokrój w grube plastry, a potem podziel je na nieduże kawałki.
- Łączenie składników i smażenie plackówDo przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj jednolite ciasto, formuj z niego okrągłe placuszki. W każdy wciśnij kawałek żółtego sera. Placki kładź na patelni ze średnio rozgrzanym olejem i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jak podać placki z gotowanych ziemniaków?
Placki z gotowanych ziemniaków można podać tak, jak tradycyjne, czyli np. z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. Dobrze też sprawdzi się tu sos czosnkowy lub jogurtowy. Świetnym dodatkiem do placków ziemniaczanych będą także duszony szpinak i jajko sadzone. Takie placki można też podać do mięs duszonych w sosie, np. do gulaszu.