Prosty pomysł na pyszną kolację na ciepło. Cztery składniki, 15 minut pracy, a wszyscy się zajadają
Gdy wieczorem mam trochę czasu, chętnie przygotowuję dla rodziny coś ciekawego na kolację. Dzisiejszy pomysł jest niezwykle prosty, bo składniki wystarczy tylko pokroić i umieścić w naczyniu do zapiekania. Po zapieczeniu zamieniają się w smaczną całość, która jest wilgotna, chrupiąca i ciągnąca jednocześnie.
Co warto dodać do zapiekanki chlebowej?
Moim pomysłem na prostą, smaczną kolację jest zapiekanka chlebowa. Jak sama nazwa wskazuje, jej podstawowym składnikiem jest pieczywo. Kroję je w kostkę i mieszam z kilkoma dodatkami. A są to:
- warzywa, np. pomidor, papryka, cukinia, cebula – można wybrać jedno lub zdecydować się na kilka z nich;
- wędlina, np. kiełbasa, boczek, szynka – zwiększają smakowitość i pożywność potrawy;
- ser – najlepiej mozzarella lub żółty. Należy go zetrzeć, a potem posypać pozostałe składniki. Ser stanowi spoiwo pozostałych produktów, ale też dodaje zapiekance smaku i pożywności.
Jak zrobić prostą zapiekankę chlebową?
By przygotować zapiekankę wystarczy pokroić warzywa w kostkę lub w plasterki, a wędlinę w plasterki, a potem w paski. Składniki należy przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posypać pokrojonym w kostkę pieczywem, a potem startym serem. Najlepszy do zapiekanki jest chleb o delikatnej strukturze, np. pszenny, pszenno-żytni. Składniki przed wstawieniem do piekarnika warto też posypać ziołami świeżymi lub suszonymi.
Przepis: Zapiekanka chlebowa
Zapiekanka chlebowa na ciepłą kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek chleba (może być czerstwy)
- 3 pomidory
- 100 g kiełbasy cienkiej lub salami
- 100 g startego sera
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPomidory umyj, pokrój w kostkę. Wędlinę pokrój w cienkie plasterki i ewentualnie w paski. Chleb pokrój w kostkę.
- Łączenie składników i zapiekanieNaczynie żaroodporne natłuść. Przełóż do niego pomidory i wędlinę. Posyp ziołami, chlebem i startym serem. Całość zapiekaj 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać zapiekankę chlebową?
Zapiekanka chlebowa najlepiej smakuje podana na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Jest idealna na kolację, ale też na lekki obiad. Można do niej zaserwować sałatę z dodatkami i sosem. Dla zwiększenia soczystości, do zapiekanki można też podać np. sos czosnkowy, ziołowy.