Ekspresową surówkę do obiadu robię z dwóch soczystych warzyw. Prosty przepis

Dodano:
Surówka z papryki i pomidorów Źródło: Shutterstock / Katya_h
Lubię tę surówkę do obiadu za jej wyjątkową soczystość i chrupkość. Cały sekret to połączenie dwóch popularnych warzyw.

Ta surówka do obiadu ma tylko dwa główne składniki: to zielona papryka oraz czerwone pomidorki koktajlowe. Takie zestawienie nie tylko zachwyca smakiem i niezwykle przyjemną teksturą, ale też cieszy oko kontrastującymi ze sobą kolorami. Na talerzu od razu robi się bardziej energetycznie!

Jak zrobić surówkę z papryki?

Zielona papryka ma wyrazisty smak i kolor, który pięknie kontrastuje z czerwienią pomidorów, dlatego to po nią najczęściej sięgam, robiąc tę surówkę. Ale oczywiście możesz wykorzystać papryki w innych kolorach (a nawet je pomieszać: piękny efekt daje wykorzystanie papryk zielonej i żółtej).

Do surówki wystarczą najzwyklejsze pomidorki koktajlowe: błyskawicznie pokroisz je na połówki. Całość nie wymaga wymyślnych dressingów, wystarczy, że doprawisz warzywa solą i pieprzem oraz skropisz oliwą i sokiem z cytryny. Do surówki można ewentualnie dorzucić ulubioną zieleninę, np. posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.

Przepis: Surówka z papryki i pomidorów

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
124 w każdej porcji

Składniki

  • 2 zielone papryki
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPaprykę pokrój na kawałki, pomidorki na połówki.
  2. Doprawianie surówkiWarzywa skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Surówka z papryki i pomidorów jest świetnym dodatkiem do mięsnych obiadów i rewelacyjnie sprawdzi się jako surówka na grilla. Możesz ją też podać zarówno do dań z ryżem, jak i ziemniakami czy różnymi kaszami.

Jak wykorzystać surówkę z papryki i pomidorów?

Przyznam, że sama robię zwykle więcej tej surówki, bo można ją potem łatwo zamienić w lekką sałatkę na kolację. Najprościej? Dodaj do warzyw jedynie pokruszony ser feta. Ja jeszcze zwykle dorzucam garść prażonych ziaren słonecznika lub orzechów. Do sałatki można też dodać inne sery (np. sery kozie lub sery pleśniowe) albo gotowane jajka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...