Te wytrawne naleśniki ze szparagami to hit wiosny. Przepis mam od zawodowego kucharza

Dodano:
Naleśniki ze szparagami Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Uwielbiam naleśniki w każdej postaci, ale ta wersja jest jedną z moich ulubionych. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt – niczym z najlepszej restauracji.

Tak przygotowane wytrawne naleśniki ze szparagami to prawdziwa uczta. Pierwszy raz jadłam je u Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który obecnie prowadzi własną szkołę gotowania. Kucharz podzielił się swoim przepisem, a ja chętnie z niego korzystam, kiedy tylko pojawiają się pierwsze szparagi.

Jak zrobić naleśniki ze szparagami?

Leszek Wodnicki postanowił podkręcić już samo ciasto naleśnikowe i dodał do niego szczypiorek oraz pietruszkę. Takie ziołowe naleśniki idealnie pasują do tego, co kryje ich wnętrze. A to najpierw ugotowane, a potem przesmażone na maśle szparagi oraz aromatyczny speck zrumieniony na patelni. Tu od razu rada: może to być dowolna szynka dojrzewająca, ale może też być dobry, polski boczek.

Jak dobrze usmażyć naleśniki? Tu również mam radę od kucharza. Najlepiej wybrać do tego patelnię o cienkim dnie i przewracać naleśniki dopiero wtedy, kiedy jedna strona będzie już ładnie zrumieniona. Patelnię warto natłuścić niewielką ilością oleju. Dobrze, jeśli ciasto przed smażeniem nieco postoi. Naleśniki będą wówczas bardziej elastyczne.

Przepis: Naleśniki ze szparagami

Pomysł na wytrawne naleśniki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 8 białych szparagów
  • 100 g specku lub szynki dojrzewającej
  • 1 szklanka mąki
  • sól, cukier
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie naleśnikówSzczypiorek i pietruszkę posiekaj. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Na koniec dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Odstaw ciasto na ok. 20 minut, a potem smaż naleśniki na patelni z cienkim dnem (na niewielkiej ilości tłuszczu).
  2. Szykowanie szparagów
    Białe szparagi obierz i ugotuj w wodzie z łyżką cukru i soli. Gotuj ok.8 minut. Odcedź i ostudź, a potem usmaż na maśle, aż się zezłocą.
  3. Smażenie specku
    Speck usmaż na oleju na chrupko.
  4. Serwowanie naleśników
    Na naleśnikach układaj po dwa szparagi, smażony speck i zawijaj. Podawaj z ulubionym sosem (np. holenderskim) lub kwaśną śmietaną czy jogurtem.

Jak podawać naleśniki ze szparagami?

Leszek Wodnicki swoje naleśniki zaserwował z pysznym klasykiem, czyli sosem holenderskim robionym z dodatkiem masła i żółtek. Jego przygotowanie wymaga nieco wprawy i przede wszystkim cierpliwości, ale zdecydowanie warto. Nie jest to jednak jedyna opcja na pyszne podanie naleśników ze szparagami. Można je serwować z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną i polać odrobiną oliwy smakowej (np. bazyliowej lub szczypiorkowej). Gotowe danie warto udekorować kiełkami lub mikro listkami. Leszek Wodnicki poleca też, aby wówczas do śmietany czy jogurtu dodać dla smaku odrobinę soku z cytryny lub limonki.

Źródło: smaki.pl, odzywianie.wprost.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...