Ten tani obiad robi się sam. Kurczak pieczony z ziemniakami zachwyci każdego

Dodano:
Udka kurczaka i ziemniaki z piekarnika Źródło: Shutterstock / Adriana Marteva
Szukasz szybkiego, prostego i niedrogiego pomysłu na posiłek dla całej rodziny? Udka kurczaka i plastry ziemniaków z piekarnika to klasyka, która nigdy nie zawodzi!

Połączenie udek kurczaka, ziemniaków oraz aromatycznych ziół i przypraw idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, kolację ze znajomymi oraz jako szybki posiłek na co dzień. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wielbicielom prostej i zarazem wyrazistej w smaku, tradycyjnej kuchni polskiej.

Jakie ziemniaki wybrać do pieczenia z mięsem?

Do pieczenia najlepiej nadają się odmiany ziemniaków o niskiej zawartości skrobi, które zachowują swój kształt i nie rozpadają się podczas obróbki termicznej (ziemniaki sałatkowe typu kulinarnego A lub ziemniaki ogólnoużytkowe typu kulinarnego B). Łatwo dostępne odmiany ziemniaków, które świetnie sprawdzą się do pieczenia to np. Vineta, Agata czy Anuschka. Warto wybrać ziemniaki o podobnym rozmiarze, aby równomiernie się upiekły. Pokrojone w cienkie plastry są idealne jako dodatek do soczystych udek kurczaka.

Jak przygotować udka kurczaka i plastry ziemniaków z piekarnika?

Potrawa jest gotowa do pieczenia raz-dwa. Mięso oczyszczam, myję i osuszam, a następnie nacieram przyprawami. Ziemniaki kroję i również doprawiam. Gotowe składniki układam na blasze z wyposażenia piekarnika i piekę do miękkości.

Przepis: Udka kurczaka i plastry ziemniaków z piekarnika

Genialny obiad z piekarnika. Danie z mięsa i ziemniaków robi się samo.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
771 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUdka kurczaka oczyść z nadmiaru skóry i tłuszczu, umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem oraz oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, zioła i czosnek. Wskazówka: składniki potrawy możesz również doprawić np. słodką, ostrą i wędzoną papryką lub gotową mieszanką przypraw do pieczonych ziemniaków/pieczonego kurczaka.
  2. WykonanieNa blasze z wyposażenia piekarnika rozłóż plasterki ziemniaków, dodaj połowę oliwy z dodatkami oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki i rozłóż na całej powierzchni blachy do pieczenia. Resztą oliwy z przyprawami natrzyj mięso z obu stron. Ułóż mięso na ziemniakach.
  3. PieczeniePiecz udka kurczaka i ziemniaki przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) lub do miękkości składników. Wskazówka: przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg lub funkcję grillowania, żeby mięso i ziemniaki mocniej się przyrumieniły.

Danie z piekarnika podaję od razu po przygotowaniu z dodatkiem sałatek i surówek oraz zimnych sosów np. sosu czosnkowego.

Dlaczego warto przygotować udka kurczaka i plastry ziemniaków z piekarnika?

Potrawa ta ma wiele zalet. Do najważniejszych należą szybkość i prostota przygotowania oraz niskie koszty zakupu składników. Zarówno kurczak, jak i ziemniaki to składniki niedrogie i bardzo łatwo dostępne.

Danie robi się niemal samo – wystarczy ułożyć składniki na blasze z wyposażenia piekarnika, a smaczny obiad jest gotowy bez brudzenia góry naczyń i długiego zmywania. Dodatkową zaletą przepisu jest możliwość jego modyfikacji. Danie można dostosować do indywidualnych preferencji smakowych, dodając ulubione zioła lub przyprawy, a także inne warzywa m.in. marchewkę, cukinię i cebulę.

Marynowanie udek kurczaka nie jest konieczne, ale zdecydowanie polecam tę dodatkową czynność, jeśli masz trochę więcej czasu. Marynata nie tylko wzbogaca smak mięsa, ale także sprawia, że kurczak staje się bardziej soczysty i aromatyczny. Mięso możesz zamarynować w oliwie i przyprawach, które uwzględniłem w przepisie lub użyć ulubionej marynaty.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...