Jajecznica po francusku wprost rozpływa się w ustach. Poznaj prosty trik, który zmienia wszystko

Dodano:
Jajecznica po francusku Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Jajecznica po francusku zachwyca lekką i kremową konsystencją. Serwowana z tostami, idealnie sprawdza się jako danie na śniadanie, przekąskę oraz kolację.

Jajecznica to jedno z najbardziej popularnych dań z jajek – jest przygotowywana w niemal każdym zakątku świata. Niewyszukana potrawa potrafi zaskoczyć smakiem, o ile zostanie przygotowana w odpowiedni sposób. Kluczem do sukcesu są nie tylko wysokiej jakości jajka i odpowiedni sposób smażenia, ale także dodatki.

Czym różni się jajecznica po francusku od zwykłej jajecznicy?

Jajecznica po francusku ma nieco inną konsystencję. Jest bardzo puszysta, miękka, wilgotna, kremowa i maślana. Jej smak podbija dodanie posiekanej trybuli – to zioło zachwyca lekko anyżowym aromatem i smakiem podobnym do natki pietruszki oraz doskonale współgra ze smakiem jajek. Zgodnie z tradycyjną sztuką kulinarną, jajecznica po francusku podawana jest na chrupiących tostach, obficie posmarowanych masłem.

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

Jajecznica po francusku jest przygotowywana w nietypowy sposób. Po pierwsze i najważniejsze – zanim jajka trafią na patelnię, trzeba oddzielić żółtka od białek. Białka smażone są najpierw, na niewielkiej ilości masła, a następnie dodaje się żółtka. Gotową jajecznicę trzeba jeszcze wymieszać z odrobiną zimnego masła i gotowe – można odbyć kulinarną podróż do Francji, nie ruszając się z zacisza własnej kuchni.

Jajecznica po francusku nie wymaga dużo pracy i specjalnych umiejętności, jednak trzeba uważać, żeby białka zbyt szybko się nie ścięły i nie przywarły do patelni. Żółtka przed dodaniem na patelnię trzeba dobrze roztrzepać (można dodać 1 łyżkę mleka, śmietanki lub zimnej wody). Pamiętaj, że im świeższe jajka, tym jajecznica będzie smaczniejsza.

Przepis: Jajecznica po francusku

Jajecznica z tego przepisu wychodzi delikatna i kremowa. Tak usmażone jajka wprost rozpływają się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
376

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki zimnego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Żółtka i białka roztrzep widelcem (powinny stać się puszyste).
  2. SmażenieRozgrzej połowę masła i dodaj białka. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zetną, a następnie dodaj żółtka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyłącz grzanie i dodaj resztę masła. Intensywnie mieszaj, aż masło się rozpuści i dopraw jajecznicę do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Zamiast trybuli, możesz posypać jajecznice szczypiorkiem, cebulką dymką lub kiełkami rzeżuchy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...