Zrób tę zapiekankę ze spaghetti. Zachwyci bardziej niż klasyk z patelni i jest gotowa w 40 minut
Zapiekanka z makaronu spaghetti, która wygląda jak wytrawne ciasto, bije na głowę klasyczną wersję makaronu z różnymi dodatkami. Potrawa nie wymaga wiele pracy i można ją przygotować na wiele różnych sposobów, zużywając resztki produktów z lodówki oraz spiżarni.
Dlaczego warto przygotować wytrawne ciasto spaghetti?
Makaron spaghetti w formie ciasta zachwyca smakiem oraz zaskakuje wyglądem. Potrawa z dodatkiem aromatycznej szynki (opcjonalnie boczku, kiełbasy, mięsa mielonego, piersi z kurczaka lub indyka), kilku rodzajów sera, aromatycznych ziół i przypraw oraz delikatnej śmietanki rozpływa się w ustach. Danie możesz serwować z różnymi sosami. Ja podaję je skropione oliwą z oliwek oraz obficie posypane natką pietruszki.
Wytrawne ciasto spaghetti świetnie sprawdzi się jako codzienne i odświętne danie na obiad, przekąskę i kolację. Doskonale smakuje od razu po przygotowaniu oraz odgrzewane w piekarniku, na patelni i w kuchence mikrofalowej, więc warto przygotować większą porcję.
Jak zrobić zapiekankę spaghetti à la wytrawne ciasto?
U mnie bazą jest makaron spaghetti, ale możesz również użyć długich, niezbyt grubych wstążek. Przygotowuję tę potrawę z wysokiej jakości makaronem z pszenicy durum, dzięki czemu mam pewność, że podczas pieczenia makaron nie zamieni się w nieapetyczną papkę – mąka z pszenicy durum sprawia, że zachowuje sprężystość. Podgotowany, gorący makaron mieszam z dodatkami i przekładam do wysmarowanej masłem tortownicy (możesz również upiec potrawę w naczyniu żaroodpornym lub silikonowej formie w dowolnym kształcie).
Żeby danie nie wyszło suche, dodaję nieco śmietanki kremówki (możesz zastąpić ją śmietaną 12%) oraz lekkiego bulionu warzywnego. Płyn wlewam na patelnię z podsmażoną szynką, cebulą i czosnkiem, a następnie do gorącego sosu dodaję starty na tarce ser mozzarella, gouda i cheddar.
Przepis: Zapiekanka ze spaghetti
To wytrawne ciasto z makaronu jest wyjątkowo smaczne i zawsze robi wrażenie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 679 w każdej porcji
Składniki
- 500 g suchego makaronu spaghetti
- 300 g wędzonej szynki
- 150 g sera mozzarella
- 100 g sera gouda
- 100 g sera cheddar
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówSzynkę pokrój w kostkę lub paseczki. Sery zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Śmietankę kremówkę wymieszaj z bulionem.
- SmażenieNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj szynkę i smaż na małym ogniu, aż lekko się przyrumieni.
- Dodanie śmietanki z bulionemWlej na patelnię śmietankę z bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw całość oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz grzanie, dodaj starte sery i wymieszaj.
- Gotowanie makaronuMakaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź i przełóż do garnka. Dodaj gorącą zawartość patelni i wymieszaj.
- PieczeniePrzełóż zawartość garnka do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Zapiekankę w postaci wytrawnego ciasta spaghetti podaję na ciepło. Wierzch potrawy dekoruję natką pietruszki.