Z tartych ziemniaków i mielonego mięsa robię przepyszny obiad. Syci i można go odgrzewać

Dodano:
Pożywna zapiekanka Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Lubię pomysły na proste, pożywne dania. Przepis na tę zapiekankę dostałam od koleżanki i często do niego wracam. Całość smakuje bowiem wspaniale, świetnie syci, a potrawa bardzo dobrze nadaje się do odgrzewania.

Zapiekanki to jedne z tych niezbyt pracochłonnych potraw, które można podać na obiad lub kolację. Składniki wystarczy tylko rozdRobnić, przyprawić i ewentualnie podsmażyć. Po zapieczeniu zamieniają się w pyszną całość, którą naprawdę można się najeść. Zwłaszcza gdy podstawowymi składnikami są ziemniaki i mięso mielone.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?

Jeśli zależy nam, by zapiekanka dość szybko się upiekła, musimy dość mocno rozdrobnić ziemniaki. Można je pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja zwykle wybieram ten drugi sposób, bo dość łatwo odcisnąć wtedy nadmiar płynu. Dzięki temu zapiekanka wychodzi zwarta i przyjemnie chrupiąca.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i mielonego mięsa?

By zapiekanka wyszła smaczna, mięso mielone należy podsmażyć z kilkoma dodatkami. Ja zazwyczaj sięgam po cebulę i czosnek, bo dodają potrawie pełnego smaku. Na koniec mięso doprawiam nie tylko solą i pieprzem, ale też słodką papryką, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Przepis: Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

Pożywne danie obiadowe z tartych ziemniaków i mielonego mięsa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 400–500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • papryka słodka mielona
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij z nich nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj mielone mięso, podsmaż je. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawy.
  2. Układanie warstw i pieczenieW misce wymieszaj śmietankę z jajkami, odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Naczynie żaroodporne natłuść. Przełóż do niego połowę ziemniaków, wyrównaj. Przykryj mielonym mięsem, posyp częścią sera i przykryj resztą ziemniaków. Całość polej masą śmietanowo-jajeczną i posyp startym serem. Zapiekankę piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem?

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to w zasadzie pełne, samodzielne danie. Warto jednak podać je z porcją warzyw, np. z surówką z kiszonej kapusty, z sałatką z rukoli, a także z sosem. Tu najlepiej sprawdzą się proste sosy, np. jogurtowy, ziołowy, czosnkowy.

Zapiekankę tę można też odgrzewać. Porcję wystarczy wstawić na ok. 2 minuty do kuchenki mikrofalowej lub na ok. 15 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...