Już nie zawijam kiełbasek w ciasto francuskie. Teraz mam lepszy sposób na szybką przekąskę
Kiełbaski zapiekane z ciastem i serem to pyszna przekąska, którą można podawać na ciepło i na zimno. Zrobisz je w kilka chwil i na pewno zaskoczysz nie tylko rodzinę, ale także gości.
Jak zrobić kiełbasę zapiekaną z ciastem i serem?
Przepis na kiełbaski zapiekane z ciastem i serem jest bardzo „elastyczny”. Ślimaczki możesz przygotować zgodnie z poniższym przepisem, czyli z gotowego ciasta francuskiego, a także z ciasta filo, domowego ciasta drożdżowego i innych rodzajów ciast o neutralnym smaku. Na farsz idealnie nadają się wysokiej jakości parówki o dużej zawartości mięsa, frankfurterki, chude kiełbaski np. drobiowe, kiełbasa krakowska sucha oraz kabanosy. Smak farszu wzbogacam, dodając majeranek, pozbawionego skórki i gniazd nasiennych pomidora, cebulę oraz czosnek.
Wskazówka: do farszu nadają się różne rodzaje żółtego sera np. ser gouda, cheddar, mozzarella, gorgonzola, camembert, brie. Możesz pomieszać kilka rodzajów żółtego sera, co nada przekąsce jeszcze bogatszy smak.
Przepis: Ślimaczki z kiełbasą i serem
Pomysł na szybką przekąskę z trzech prostych składników.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 414 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta drożdżowego (opakowanie XXL)
Na farsz:
- 200 g kiełbasek
- 200 g żółtego sera
- 1 duży pomidor
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuKiełbaski pokrój w małą kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidora sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Umieść składniki farszu w misce, dodaj majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- WykonanieRozwiń ciasto francuskie na stolnicy lub na papierze do pieczenia. Farszem posmaruj całą powierzchnię ciasta. Zwiń całość w rulon wzdłuż dłuższego boku, tak jak roladę. Pokrój rulon na plastry o grubości ok. 2 cm.
- PieczeniePiecz przekąskę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Inne wersje farszu do wytrawnej przekąski
Ślimaczki z ciasta możesz wypełnić również innym farszem z wędlinami, mięsem i serem oraz warzywami. Polecam spróbować wytrawnej przekąski z farszem na bazie np.:
- świeżego lub mrożonego szpinaku z czosnkiem i serem,
- kilku rodzajów sera np. feta, gorgonzola i gouda oraz oregano,
- sosu bolognese z mięsem mielonym,
- sosu pomidorowego z pokrojonym w kostkę kurczakiem, serem mozzarella i świeżą bazylią,
- podsmażonych z cebulą i czosnkiem pieczarek lub grzybów leśnych,
- młodej kapusty zasmażanej z marchewką i cebulą,
- usmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa mielonego oraz żółtego sera.