Najzdrowszą wiosenną zupę robię z pospolitego chwastu. Teraz jest najlepszy czas na jego zbieranie

Dodano:
Zbieranie pokrzywy Źródło: Shutterstock / 24K-Production
Zupa z pokrzyw obowiązkowo gości u mnie wiosną. Smakuje rewelacyjnie, a robi się ją ekspresowo. Niecałe pół godziny i danie jest gotowe.

Zupa z pokrzyw to pyszne, pełne zdrowia danie, które jednocześnie niemal nic nie kosztuje, bo główny składnik masz zupełnie za darmo. Co roku czekam na wiosnę, aby z tego korzystać, bo właśnie teraz pokrzywa nie tylko ma najlepszy smak, ale i najwięcej cennych składników. To między innymi witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, ale też żelazo, wapń, magnez czy krzem.

Jak zrobić zupę z pokrzyw?

Aby zrobić zupę, potrzebujesz liści tej rośliny. Zbiera się zwykle same górne listki młodych pokrzyw: są najlepsze i najcenniejsze. Co ważne, pokrzywy ze względu na „parzące” listki, nie da się jej pomylić z niczym innym. Jeśli zbierasz pokrzywę, rób to w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń, czyli ruchliwych dróg i centrów miast. Do zbierania warto założyć rękawiczki.

Mój przepis to zupa bardzo prosta: wrzucam na oliwę warzywa, podsmażam, a potem gotuje z ziemniakami (kroję je drobno, aby jak najszybciej były miękkie). Pokrzywę dorzucam na sam koniec, dosłownie na 2-3 minuty. Dzięki temu zachowuje więcej cennych składników, a jednocześnie zupa ma intensywny, ładny, zielony kolor.

Do zrobienia zupy możesz także wykorzystać bulion, jeśli masz taki pod ręką. Może to być zarówno bulion warzywny, jak i delikatny bulion drobiowy.

Przepis: Zupa z pokrzyw

Szybka zupa pokrzywowa.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 4 szklanki listków pokrzywy
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWarzywa pokrój w kostkę. Na dnie garnka rozgrzej oliwę i wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż chwilę, aż warzywa lekko się zrumienią. Zalej wszystko wodą, posól i wrzuć obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  2. Robienie zupyPokrzywę opłucz i wrzuć do zupy, dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj kilka minut. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

Gotową zupę można podawać z kromką pieczywa lub grzankami czosnkowymi. Zupę w talerzu można dodatkowo skropić dobrą oliwą z oliwek lub olejem lnianym.

Inne pomysły na zupę z pokrzyw

Jeśli masz więcej czasu, możesz do tej zupy przygotować ziemniaki z patelni, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Takie ziemniaki można wykorzystywać do zagęszczania innych zup kremów. Aby je zrobić, pokrój ziemniaki w plasterki i przesmaż na patelni z cebulą, dopraw solą, pieprzem, podlej białym, wytrawnym winem i duś do miękkości. Tak przygotowane ziemniaki dodaj do zupy i zmiksuj całość na gładko.

Jeśli nie przepadasz za specyficznym smakiem pokrzywy, możesz go nieco złagodzić, robiąc zupę z dodatkiem liści szpinaku. Szpinak do zupy możesz najpierw krótko przesmażyć na maśle klarowanym bądź oliwie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...