Najzdrowszą wiosenną zupę robię z pospolitego chwastu. Teraz jest najlepszy czas na jego zbieranie
Zupa z pokrzyw to pyszne, pełne zdrowia danie, które jednocześnie niemal nic nie kosztuje, bo główny składnik masz zupełnie za darmo. Co roku czekam na wiosnę, aby z tego korzystać, bo właśnie teraz pokrzywa nie tylko ma najlepszy smak, ale i najwięcej cennych składników. To między innymi witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, ale też żelazo, wapń, magnez czy krzem.
Jak zrobić zupę z pokrzyw?
Aby zrobić zupę, potrzebujesz liści tej rośliny. Zbiera się zwykle same górne listki młodych pokrzyw: są najlepsze i najcenniejsze. Co ważne, pokrzywy ze względu na „parzące” listki, nie da się jej pomylić z niczym innym. Jeśli zbierasz pokrzywę, rób to w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń, czyli ruchliwych dróg i centrów miast. Do zbierania warto założyć rękawiczki.
Mój przepis to zupa bardzo prosta: wrzucam na oliwę warzywa, podsmażam, a potem gotuje z ziemniakami (kroję je drobno, aby jak najszybciej były miękkie). Pokrzywę dorzucam na sam koniec, dosłownie na 2-3 minuty. Dzięki temu zachowuje więcej cennych składników, a jednocześnie zupa ma intensywny, ładny, zielony kolor.
Do zrobienia zupy możesz także wykorzystać bulion, jeśli masz taki pod ręką. Może to być zarówno bulion warzywny, jak i delikatny bulion drobiowy.
Przepis: Zupa z pokrzyw
Szybka zupa pokrzywowa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 4 szklanki listków pokrzywy
- 2 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWarzywa pokrój w kostkę. Na dnie garnka rozgrzej oliwę i wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż chwilę, aż warzywa lekko się zrumienią. Zalej wszystko wodą, posól i wrzuć obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
- Robienie zupyPokrzywę opłucz i wrzuć do zupy, dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj kilka minut. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Gotową zupę można podawać z kromką pieczywa lub grzankami czosnkowymi. Zupę w talerzu można dodatkowo skropić dobrą oliwą z oliwek lub olejem lnianym.
Inne pomysły na zupę z pokrzyw
Jeśli masz więcej czasu, możesz do tej zupy przygotować ziemniaki z patelni, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Takie ziemniaki można wykorzystywać do zagęszczania innych zup kremów. Aby je zrobić, pokrój ziemniaki w plasterki i przesmaż na patelni z cebulą, dopraw solą, pieprzem, podlej białym, wytrawnym winem i duś do miękkości. Tak przygotowane ziemniaki dodaj do zupy i zmiksuj całość na gładko.
Jeśli nie przepadasz za specyficznym smakiem pokrzywy, możesz go nieco złagodzić, robiąc zupę z dodatkiem liści szpinaku. Szpinak do zupy możesz najpierw krótko przesmażyć na maśle klarowanym bądź oliwie.