Jajka i 3 dodatki na najsmaczniejszą pastę jajeczną. Z tym prostym przepisem przeniesiesz się do czasów dzieciństwa

Dodano:
Pasta jajeczna Źródło: Shutterstock / A_Lein
Pasta jajeczna z majonezem i musztardą to jedna z naszych ulubionych past kanapkowych. Wyjątkowy smak prostego dodatku do pieczywa zachwyca i sprawia, że każdy prosi o dokładkę.

Pasta jajeczna z majonezem i musztardą to smaczne urozmaicenie menu na śniadanie i kolację. Dobrze sprawdzi się również jako lekka, zdrowa przekąska na lunch oraz baza wzbogaconej dodatkowymi składnikami sałatki jajecznej.

Jak przygotować pyszną pastę jajeczną z majonezem i musztardą?

Pastę jajeczną przygotowuję z jajek od kur z wolnego wybiegu, które gotuję przez 8-10 minut (w zależności od rozmiaru), a następnie studzę w zimnej wodzie i kroję w kostkę. Polecam ułożyć ogrzane do temperatury pokojowej jajka na łyżce i delikatnie włożyć je do wrzącej wody – w ten sposób można uniknąć zbyt długiego gotowania, które powoduje, że wokół żółtka tworzy się nieapetyczna, szara obwódka.

Pokrojone jajka mieszam z drobno posiekaną cebulą oraz wysokiej jakości majonezem i musztardą (możesz użyć musztardy o ostrym lub łagodnym smaku). Doskonale ze smakiem jajek i pozostałych składników pasty kanapkowej współgra m.in. musztarda sarepska, musztarda chrzanowa z miodem, musztarda miodowa i musztarda rosyjska.

Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować większą porcję pasty jajecznej na drugi dzień, to nie dodawaj do całości cebuli, która na skutek utleniania zmienia smak i czasami zyskuje nieprzyjemny aromat.

Przepis: Pasta jajeczna z majonezem i musztardą

Pomysł na prostą pastę do kanapek.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
384 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek na twardo
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówJajka pokrój w kostkę, rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Robienie pastyUmieść jajka w misce, dodaj cebulę, majonez oraz musztardę. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pastę jajeczną z majonezem i musztardą podaję z pieczywem i świeżymi warzywami m.in. zieloną sałatą.

Opcjonalne dodatki do pasty jajecznej z majonezem i musztardą

Jak już wspomniałem, prosta pasta jajeczna to idealna baza różnych sałatek jajecznych. Doskonale sprawdzi się również jako baza innych past kanapkowych. Możesz do niej dodać np.:

  • świeże warzywa i zioła m.in. rzodkiewkę, białą i jasnozieloną część pora, zielonego ogórka, pomidorki koktajlowe, kolorową paprykę, papryczkę chili, seler naciowy, cebulkę dymkę, szczypiorek lub natkę pietruszki;

  • warzywa konserwowe, marynowane i kiszone m.in. kukurydzę, groszek fasolę, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, marynowaną paprykę, marynowane pieczarki;

  • mięsa i wędliny m.in. szynkę wędzoną, gotowaną lub konserwową, pieczonego kurczaka, wędzonego kurczaka, kiełbasę krakowską, kabanosy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...