Pyszna przekąska z gotowego ciasta zachwyci w Wielkanoc. Przepis jest szybki i prosty

Dodano:
Przekąska z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
W świątecznym zabieganiu często nie ma już czasu na szykowanie wymyślnych i pracochłonnych potraw. Wtedy liczy się pomysłowość i proste patenty. Takim jest ten przepis na wielkanocną przekąskę z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie ratuje zawsze, kiedy trzeba zrobić coś szybko i bez wysiłku. Gotowy płat takiego ciasta można wykorzystać zarówno do słodkich wypieków jak i wytrawnych smakołyków. My dziś proponujemy przekąską na Wielkanoc: efektowną, pyszną, z dodatkiem jajek i rzeżuchy.

Jak zrobić wielkanocną przekąskę z ciasta francuskiego?

Przygotowanie tej przekąski to efektowny patent, aby zapiec jajko w cieście, które tworzy dla niego rodzaj niewielkiej miseczki. Oprócz tego dla smaku układamy w środku plasterek szynki (świetnie sprawdzą się tu np. włoskie szynki długo dojrzewające, które można kroić w cieniutkie plasterki) i dorzucamy tarty żółty ser, który apetycznie się rozpuści. Tu od razu rada: możesz wybrać dowolny żółty ser lub np. wykorzystać resztki, które masz w lodówce. Do takiej przekąski można też wykorzystać sery pleśniowe lub ser feta.

Jeśli nie masz foremek, możesz uformować coś w rodzaju miseczek z pogniecionej folii aluminiowej. Aby brzegi przekąski były błyszczące po upieczeniu, posmaruj je przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.

Przepis: Przekąska z ciasta francuskiego

Prosty pomysł na szybką przekąskę na Wielkanoc

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
258 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 8 jajek S
  • 8 plastrów szynki
  • 8 łyżeczek tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie przekąsekCiasto pokrój na kwadraty i każdy włóż do formy na minitarty lub większe muffiny. Do każdej włóż szynkę, tarty ser i wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem.
  2. PieczeniePiecz przekąski ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni (lub według instrukcji na opakowaniu ciasta). Gotowe przekąski udekoruj świeżą rzeżuchą.

Inne pomysły na przekąskę na Wielkanoc

Nasz przepis możesz potraktować jako inspirację, a do swoich miseczek z ciasta francuskiego włożyć oprócz jajka też inne dodatki. Oryginalną opcją jest dodanie pokrojonej w plasterki lub kostkę parzonej białej kiełbasy. Można też wykorzystać wędzony boczek bądź inne wędliny, które masz akurat pod ręką (ta przekąska to też dobry pomysł na wykorzystanie wędlin już po świętach).

Do miseczek z ciasta francuskiego można też włożyć pokrojoną drobno kolorową paprykę, seler naciowy oraz passatę pomidorową. W każdym przypadku na wyłożone dodatki wbij jajko. Do każdej z tych wersji idealnie pasuje także żółty ser.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...