Ten duet zawsze ratuje mnie w kuchni. Sałatka gotowa w 5 minut i robi furorę
Połączenie słonawego smaku sera feta z chrupkością i ostrością czerwonej cebuli tworzy harmonijną kompozycję. Dodatek tłoczonej na zimno oliwy z oliwek sprawia, że prosta przekąska nabiera charakteru.
Dlaczego ta sałatka z fety i czerwonej cebuli to ratunek na ostatnią chwilę?
Sałatka z fety i czerwonej cebuli nie wymaga wiele pracy. Szybka przekąska, przystawka i dodatek do różnych dań w jednym, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań towarzyskich. Danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo sycące i bogate w składniki odżywcze. Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając np. czarne lub zielone oliwki, kapary, ulubioną sałatę, zielonego ogórka oraz pomidorki koktajlowe.
Prostą sałatkę możesz podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami, a także serwować do pieczonych i grillowanych mięs, ryb i dań wegetariańskich np. kotletów z ciecierzycy (falafel).
Jak zrobić sałatkę z fety i czerwonej cebuli?
Do sałatki wybieram wysokiej jakości ser feta w kostce. Sery w typie fety różnią się pod względem smaku, konsystencji oraz wartości odżywczych od oryginalnego sera greckiego. Często mają niewiele białka, wapnia i fosforu, a także zawierają dodatki do żywności np. konserwanty.
Pokrojony w kostkę ser feta układam na talerzach, obkładam krążkami czerwonej cebuli i skrapiam aromatyczną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Idealnie ze smakiem fety, cebuli i oliwy komponuje się świeży tymianek, którym posypuję danie. Wierzch sałatki możesz również posypać innymi ziołami i przyprawami np. rozmarynem, oregano, bazylią, płatkami suszonych pomidorów, płatkami chili oraz suszonym czosnkiem w płatkach.
Przepis: Sałatka z fety i czerwonej cebuli
Ma prosty skład, a jej smak zachwyca.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 273 w każdej porcji
Składniki
- 200 g sera feta
- 2 średnie cebule czerwone
- 4 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine
- kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSer feta odsącz z solanki i pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki lub piórka. Tymianek umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek (potrzebujesz około 1 łyżeczki listków). Resztę całych gałązek zostaw do dekoracji.
- WykonanieUłóż na talerzach ser feta i dodaj czerwoną cebulę. Polej każdą porcję sałatki oliwą z oliwek, posyp listkami tymianku i dopraw świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie).
Gotowe porcje sałatki wstaw na 10 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Wskazówka: jako dodatek do sałatki dobrze sprawdzi się również domowa i gotowa oliwa aromatyzowana oraz oliwa wymieszana z sokiem z cytryny, który nieco niweluje charakterystyczny posmak i zapach cebuli.