Ten duet zawsze ratuje mnie w kuchni. Sałatka gotowa w 5 minut i robi furorę

Dodano:
Sałatka z fety i czerwonej cebuli Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Gdy nie mam czasu, a chcę podać coś wyjątkowego – sięgam po ten niezawodny duet: słoną fetę i ostrą, chrupiącą czerwoną cebulę. Wystarczy kilka minut, by wyczarować sałatkę, która zachwyca prostotą i smakiem. Idealna jako dodatek do obiadu albo przekąskę dla niespodziewanych gości.

Połączenie słonawego smaku sera feta z chrupkością i ostrością czerwonej cebuli tworzy harmonijną kompozycję. Dodatek tłoczonej na zimno oliwy z oliwek sprawia, że prosta przekąska nabiera charakteru.

Dlaczego ta sałatka z fety i czerwonej cebuli to ratunek na ostatnią chwilę?

Sałatka z fety i czerwonej cebuli nie wymaga wiele pracy. Szybka przekąska, przystawka i dodatek do różnych dań w jednym, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań towarzyskich. Danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo sycące i bogate w składniki odżywcze. Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając np. czarne lub zielone oliwki, kapary, ulubioną sałatę, zielonego ogórka oraz pomidorki koktajlowe.

Prostą sałatkę możesz podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami, a także serwować do pieczonych i grillowanych mięs, ryb i dań wegetariańskich np. kotletów z ciecierzycy (falafel).

Jak zrobić sałatkę z fety i czerwonej cebuli?

Do sałatki wybieram wysokiej jakości ser feta w kostce. Sery w typie fety różnią się pod względem smaku, konsystencji oraz wartości odżywczych od oryginalnego sera greckiego. Często mają niewiele białka, wapnia i fosforu, a także zawierają dodatki do żywności np. konserwanty.

Pokrojony w kostkę ser feta układam na talerzach, obkładam krążkami czerwonej cebuli i skrapiam aromatyczną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Idealnie ze smakiem fety, cebuli i oliwy komponuje się świeży tymianek, którym posypuję danie. Wierzch sałatki możesz również posypać innymi ziołami i przyprawami np. rozmarynem, oregano, bazylią, płatkami suszonych pomidorów, płatkami chili oraz suszonym czosnkiem w płatkach.

Przepis: Sałatka z fety i czerwonej cebuli

Ma prosty skład, a jej smak zachwyca.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
273 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g sera feta
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine
  • kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSer feta odsącz z solanki i pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki lub piórka. Tymianek umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek (potrzebujesz około 1 łyżeczki listków). Resztę całych gałązek zostaw do dekoracji.
  2. WykonanieUłóż na talerzach ser feta i dodaj czerwoną cebulę. Polej każdą porcję sałatki oliwą z oliwek, posyp listkami tymianku i dopraw świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie).

Gotowe porcje sałatki wstaw na 10 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Wskazówka: jako dodatek do sałatki dobrze sprawdzi się również domowa i gotowa oliwa aromatyzowana oraz oliwa wymieszana z sokiem z cytryny, który nieco niweluje charakterystyczny posmak i zapach cebuli.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...