Ta sałatka z buraków podbija wielkanocne stoły. Prosty przepis, a robi furorę

Dodano:
Sałatka z buraków i sera feta Źródło: Shutterstock / Erhan Inga
Szukasz pomysłu na elegancką sałatkę na świąteczny stół? Połącz pieczone buraki, ser feta oraz orzechy włoskie, a przygotujesz wyjątkową przekąskę o wyrafinowanym smaku.

Sałatka z buraków i sera feta to zdrowa i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu. Buraki są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, ser feta stanowi m.in. źródło białka i wapnia, a orzechy włoskie dodają chrupkości i również stanowią źródło ważnych składników odżywczych np. zdrowych tłuszczów. Smak składników podbija lekki dressing na bazie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny.

Jakie buraki są najlepsze do pieczenia?

Do pieczenia nadają się okrągłe i podłużne buraki. Warto zwrócić uwagę na świeżość warzyw – powinny być jędrne i wydzielać naturalny, przyjemny zapach. Buraki, które były przechowywane w nieodpowiedni sposób, pachną stęchlizną, są miękkie i niesmaczne. Do pieczenia wybieram niewielkie warzywa o zbliżonej wielkości, które nie wymagają bardzo długiej obróbki termicznej. Buraki można upiec nawet 2 dni przed przystąpieniem do przygotowywania sałatki – przechowywane w lodówce nie utracą smaku i aromatu.

Jak zrobić sałatkę z buraków i sera feta krok po kroku

Sałatka z buraków i sera feta jest prosta i szybka w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie warzyw, które starannie myję i układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam oliwą i przykrywam pokrywą. Tak przygotowane warzywa wstawiam do piekarnika. Porada: polecam upiec większą porcję buraków, bo można z nich przygotować również m.in. warzywne carpaccio oraz sałatki do obiadu np. z jabłkiem, ogórkiem kiszonym oraz cebulą.

Mając upieczone buraki, wystarczy pokroić ser feta oraz dodać uprażone na suchej patelni orzechy włoskie i skropić sałatkę sosem. Polecam wstawić przekąskę do lodówki na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Przepis: Sałatka z buraków i sera feta

Przepis na tę sałatkę jest prosty, a efekt – jak z restauracji.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
339 w każdej porcji

Składniki

  • 6 małych buraków
  • 200 g sera feta
  • 10 orzechów włoskich łuskanych
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek do skropienia buraków
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie burakówBuraki wyszoruj i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż warzywa w naczyniu do zapiekania i skrop oliwą. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) około 60 minut lub do miękkości. Upieczone buraki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zdejmowanie skórki ułatwia przelanie gorących buraków zimną wodą.
  2. Przygotowanie pozostałych składników i sosuSer feta pokrój w dużą kostkę. Orzechy podziel na połówki lub ćwiartki i upraż na suchej patelni bądź w piekarniku. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód.
  3. WykonanieBuraki obierz, pokrój w kostkę. Oprósz warzywa solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie przełóż do miseczek lub dużej salaterki. Dodaj ser feta oraz orzechy i skrop sałatkę sosem. Sałatkę z buraków i sera feta podaję lekko schłodzoną. Przed podaniem dekoruję porcje przekąski natką pietruszki.

Wskazówka: ser feta możesz zastąpić innym serem z mleka krowiego, koziego i owczego. Polecam skosztować m.in. sałatki z buraków i sera pecorino, sera gorgonzola oraz oscypka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...