Ten sos pasuje do wielu świątecznych potraw. Jest tak dobry, że można go jeść łyżkami

Dodano:
Sos tatarski Źródło: Shutterstock / losinstantes
Majonez to najprostszy dodatek, który można podać do jaj gotowanych na twardo czy do wędlin. Wystarczy jednak wymieszać go z kilkoma składnikami, by otrzymać pyszny sos. Ja stawiam w nim na jeden dodatek, który uwielbiam.

Jaja gotowane na twardo, wędliny czy zimne mięsa lubią towarzystwo sosu. Dzięki niemu są soczyste i smakują o wiele lepiej. A jaki sos się z nimi komponuje? Ja zawsze stawiam na prosty, domowy sos tatarski. Robię go na bazie majonezu, ale wzbogacam kilkoma pysznymi składnikami. Dzięki temu sos wychodzi tak smaczny, że można go jeść samego.

Jakie składniki dodaje się do sosu tatarskiego?

Sos tatarski przygotowuje się na bazie majonezu. Dorzuca się jednak do niego składniki o wyrazistym smaku, dzięki czemu cały sos robi się lekki i pyszny. Tymi wyrazistymi dodatkami są zazwyczaj marynowane warzywa, które nawet po rozdrobnieniu przyjemnie chrupią. Mogą to więc być: ogórki konserwowe, kapary, oliwki. Idealnie też sprawdzą się marynowane pieczarki, cebula, natka pietruszki, jabłko, jaja gotowane na twardo. Do sosu dodaje się też śmietanę, musztardę, chrzan, które dodają mu kwaskowego, wyrazistego smaku.

Jak zrobić sos tatarski z mnóstwem pieczarek?

Moja ulubiona wersja sosu tatarskiego to ta, która zawiera dużo marynowanych pieczarek. Grzyby zwykle ścieram na dużych oczkach lub drobno siekam. Dodają sosowi niepowtarzalnej konsystencji i smaku. Nie zapominam jednak o dodatku korniszonów, które świetnie zaostrzają smak.

Przepis: Sos tatarski

Domowy sos tatarski na bazie majonezu z dużym dodatkiem marynowanych pieczarek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
155 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g marynowanych pieczarek
  • 3–4 ogórki konserwowe
  • 2–3 łyżki kaparów
  • 1/2 cebulki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMarynowane pieczarki odcedź z zalewy i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach. Ogórki, kapary, cebulę, obrane jajka i opłukany koperek również bardzo drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówW misce wymieszaj majonez, śmietanę i musztardę. Dodaj rozdrobnione składniki i dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i w razie potrzeby sokiem z cytryny.

Do czego podać sos tatarski?

Sos tatarski to zimny sos, który stanowi idealny dodatek do jaj gotowanych na twardo, faszerowanych, a także wędlin, pasztetów i mięs serwowanych na zimno. Można go też zaserwować do mięs pieczonych, smażonych i grillowanych. Doskonale będzie się również komponował z rybami wędzonymi, a także z ziemniakami i innymi gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Sos tatarski może stanowić alternatywę majonezu w takich potrawach jak: burgery, wrapy, sałatki jajeczne i ziemniaczane. Świetnie też sprawdzi się w roli dipu do surowych warzyw.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...