Te roladki z szynki znikają z półmiska błyskawicznie! Smakują rewelacyjnie, a przepis jest banalnie prosty
Proste roladki z szynki zawsze obronią się jako przekąska na wielkanocny stół. Smakują każdemu, a nie ma przy nich wiele pracy. Składniki są najprostsze z możliwych, bo farsz składa się z majonezu, tartego sera oraz chrzanu.
Jak zrobić wielkanocne roladki z szynki?
Do zrobienia roladek najlepiej wykorzystać równe, duże plastry szynki. Może to być dowolna szynka, jednak najlepiej sprawdzą się tu wędliny bez grubej skórki. Idealnie też, jeśli plastry będą dość cienkie (nie grubsze niż 2 mm), dzięki temu łatwo się zrolują, a roladki nie będą pękać. Aby roladki się nie rozwijały, możesz je dodatkowo spiąć wykałaczką lub związać szczypiorkiem.
Farsz do roladek z szynki to mieszanka majonezu, tartego żółtego sera (może być dowolny) i ostrego chrzanu. Ser najlepiej zetrzeć na drobnych oczkach.
Przepis: Roladki z szynki
Pyszna przekąska na Wielkanoc i nie tylko
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 113 w każdej porcji
Składniki
- 8 plastrów szynki
- 3 czubate łyżki majonezu
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuMajonez wymieszaj z serem i chrzanem, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie roladekNa plastry szynki kładź porcje farszu i zawijaj wędlinę w rolkę.
Gotowe roladki możesz udekorować majonezem. Roladki ładnie wyglądają ułożone na kołderce z zielonych liści sałaty lub rukoli.
Inne pomysły na roladki z szynki
Nasz przepis na farsz możesz potraktować jako bazę, do której można śmiało dorzucać inne składniki. Mogą to być zioła (np. posiekany koperek lub natka pietruszki), jajka ugotowane na twardo (pokrój je w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce), ale też pokrojone w kosteczkę warzywa, np. kolorowa papryka czy ogórek konserwowy. Do farszu można też dodać szynkę: wystarczy część plastrów pokroić drobno i wymieszać z masą majonezowo-serową.
Jeśli lubisz pikantne smaki, oprócz chrzanu dodaj do farszu ostrą musztardę. Do farszu można też dodać pokrojoną drobniutko ostrą papryczkę.