Weź makaron, puszkę tuńczyka i kilka pysznych dodatków. Szybkie danie na obiad lub kolację

Dodano:
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami Źródło: Shutterstock / from my point of view
Makaron z tuńczykiem to pyszna propozycja na sycące danie. Przepis jest łatwy i ekspresowy. Wszystko zajmie ci nie więcej niż 20 minut.

Makaron z tuńczykiem w wersji na ciepło można zrobić na wiele sposobów. To połączenie idealne, kiedy chcesz bez wysiłku zrobić sycące i smaczne danie. Nasz przepis to makaron z tuńczykiem z dodatkiem aromatycznych pieczarek i zielonego groszku. Wszystko łączy kremowy, śmietanowy sos podkręcony sporą ilością wyrazistego parmezanu. Nie znamy nikogo, komu to połączenie by nie posmakowało.

Jak zrobić makaron z tuńczykiem i pieczarkami?

Aby całe danie zrobić ekspresowo, równolegle gotuj makaron i szykuj sos. Do dania możesz wybrać dowolny makaron, np. świderki, pióra czy kokardki. Kiedy makaron się gotuje, wrzuć na patelnię pokrojone pieczarki i smaż je na oliwie, a potem jeszcze dodaj masło. Ta sztuczka sprawi, że grzyby nabiorą głębokiego smaku i lekko się skarmelizują. Potem już wystarczy tylko dodać śmietanę, groszek i dusić wszystko kilka minut. Na koniec w sosie powinien wylądować tuńczyk (proponujemy tuńczyka w sosie własnym, ale może to być również ryba w oleju).

Do tego typu sosów zawsze warto dodać chociaż kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Ten prosty trik działa cuda, jeśli chodzi o konsystencję sosów. Stają się bardziej aksamitne i idealnie kremowe. Gotowy makaron koniecznie wrzuć na patelnię z sosem i wymieszaj wszystko dokładnie.

Przepis: Makaron z tuńczykiem i pieczarkami

Pomysł na szybkie danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
773 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 200 g pieczarek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Kiedy zaczną się lekko rumienić, dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Dodaj mrożony groszek, śmietanę i duś wszystko razem. Na koniec dodaj odsączonego tuńczyka z puszki, dopraw wszystko solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj do sosu nieco wody z gotowania makaronu.
  2. Łączenie składnikówDo sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj wszystko na patelni i dodaj parmezan. Podawaj od razu. Posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Rada: jeśli zostanie ci makaron z tuńczykiem, można go odgrzać, ale też zrobić z niego pyszną zapiekankę, wystarczy przełożyć danie do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i zapiec.

Inne pomysły na makaron z tuńczykiem i pieczarkami

Przepis na makaron z tuńczykiem możesz modyfikować. Przede wszystkim poprzez dodanie do sosu innych warzyw. Będzie tu świetnie pasowała cebula (podsmaż ją razem z pieczarkami), ale też liście szpinaku, kolorowa papryka czy seler naciowy. Do dania można także dodać inne sery, np. ser feta lub mozzarellę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...