Kroję sałatę lodową i w kilka chwil mam chrupiącą surówkę do obiadu. Sekretem jest prosty sos

Dodano:
Sałata lodowa Źródło: Shutterstock / New Africa
Sałata lodowa to gwiazda tej surówki. Jest soczysta i chrupiąca, a jej smak podkręca jedynie prosty sos z dwóch składników. To doskonała surówka do obiadu.

Lubię sałatę lodową za jej niesamowitą chrupkość. Wykorzystuje się ją zwykle jako bazę sałatek, ale w takich sałatkach jest ona tylko tłem, a wręcz powiedziałabym, zielonym wypełniaczem. W tej surówce to ona gra pierwsze skrzypce. Delikatny smak chrupiącej sałaty podkreśli biały sos z majonezu i jogurtu. I uwierz, nic więcej nie potrzeba, a taką surówkę można podać do wielu obiadów.

Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej?

To surówka najprostsza z możliwych. Wystarczy pokroić lub porwać sałatę i wymieszać ją z dressingiem. A ten to po prostu mieszanka majonezu oraz gęstego jogurtu naturalnego. Oczywiście doprawiamy ją jeszcze solą i pieprzem. To wystarczy. Można ją podawać od razu.

Inspiracja: smak surówki można w prosty sposób podkręcić, dodając do sosu odrobinę soku z cytryny lub limonki. Jeśli lubisz cytrusowy smak surówek, dodaj też odrobinę skórki otartej z cytryny czy limonki.

Przepis: Surówka z sałaty lodowej

Chrupiąca surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
73 w każdej porcji

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSałatę pokrój lub porwij. Majonez wymieszaj z jogurtem.
  2. Robienie surówkiSałatę wymieszaj z sosem majonezowo-jogurtowym, dopraw solą i pieprzem.

Gotową surówkę możesz dodatkowo posypać czymś zielonym. Np. posiekanym drobno koperkiem, szczypiorkiem albo natką pietruszki. Pyszną i smaczną ozdobą tej surówki mogą być też prażone ziarna słonecznika lub sezamu.

Do czego pasuje surówka z sałaty lodowej?

Surówka z sałaty lodowej to uniwersalna surówka do obiadu. Pasuje do wielu dań, np. klasycznego połączenia ziemniaków i mięsa (np. ziemniaków i kotleta schabowego), ale też dań z makaronem, kaszami czy ryżem. Taką surówkę można również podać do krokietów albo pierogów z wytrawnym farszem. Może być też serwowana z plackami ziemniaczanymi lub odsmażaną babką ziemniaczaną.

To też surówka, która może być wypełnieniem domowych burgerów czy tortilli.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...