Ten twaróg śniadaniowy robię na co dzień i od święta. Jest lekki i pełen smaku

Dodano:
Twaróg śniadaniowy Źródło: Shutterstock / avs
Zastanawiacie się, co przygotować na śniadanie wielkanocne? Ja już wiem, że na pewno zrobię twaróg z dodatkami. Mało przy nim pracy, a smakuje świetnie i pięknie prezentuje się na stole. Często też robię go w tygodniu, bo to żadna trudność.

Śniadanie wielkanocne to przede wszystkim jajka, szynka i żurek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by na stole pojawił się też apetyczny twaróg z dodatkami. Jest lekki, smarowny, w sam raz do pieczywa. A dzięki dodatkowi żelatyny trzyma formę i można go kroić w plastry. Taki twaróg możecie też przygotować z myślą o codziennym śniadaniu. Wystarczy wymieszać go wieczorem z dodatkami, a rano zajadać ze smakiem.

Jaki twaróg wymieszać z dodatkami?

To, po jaki twaróg sięgniecie, zależy od waszych upodobań. Możecie wykorzystać tu klasyczny twaróg z kostki, który wystarczy rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną. Pozostaną w nim grudki, które nadadzą ciekawej struktury. Jeśli jednak wolicie gładki, aksamitny twarożek, polecam twaróg sernikowy z wiaderka. Choć jego nazwa wskazuje, że jest przeznaczony do ciast, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować na jego bazie wytrawne śniadanie.

Jak zrobić apetyczny twaróg śniadaniowy?

Przygotowanie apetycznego twarogu śniadaniowego trwa dosłownie chwilę. Jeśli korzystacie z twarogu z wiaderka, wystarczy, że wymieszacie go z posiekanymi dodatkami i rozpuszczoną żelatyną. Całość najlepiej jest przełożyć do podłużnej, prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą. Gdy masa zetnie się pod wpływem żelatyny, warto przełożyć ją na talerz, by ułatwić jej krojenie. Gdy chcecie, by twaróg zyskał lżejszą konsystencję, możecie wymieszać go z ubitą na sztywno śmietanką.

Przepis: Twaróg śniadaniowy

Twaróg z dodatkiem gotowanego brokułu i wędzonego łososia

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 mały brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypior
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBrokuł opłucz, podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj go 3-5 minut, aż nieco zmięknie. Odcedź go, przelej zimną woda, osącz, pokrój na małe kawałki. Żelatynę rozmieszaj z 3-4 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, przestudź. Łososia wędzonego pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj.
  2. Łączenie składnikówTwaróg wymieszaj ze śmietaną i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Połącz z żelatyną, kawałkami brokułu, łososia i szczypiorem, dopraw do smaku. Niedużą, podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Do formy przełóż masę, lekko ją ubij, wyrównaj. Przykryj folią, wstaw na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.

Pomysły na inne dodatki do twarogu

Dodatki, które można dorzucić do twarogu są naprawdę różnorodne i sami możecie je sobie dobrać. Ja wykorzystuję gotowany brokuł i łososia wędzonego, których kolory pięknie kontrastują. Jednak do wyboru macie też: ogórek świeży lub kiszony, rzodkiewki, szczypiorek, koperek, oliwki, pomidory świeże albo suszone, kapary, paprykę. Przygotujcie z nich własną kompozycję.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...