Chrupiącą surówkę robię ekspresowo z dwóch zdrowych warzyw. Jest idealna do obiadu

Dodano:
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki Źródło: Shutterstock / BearFotos
Ta surówka do obiadu jest łatwa i szybka do zrobienia, a zachwyca smakiem i chrupiącą, soczystą teksturą. Potrzebne są tylko dwa zdrowe warzywa.

Jeśli szukasz pomysłów na surówki do obiadu, przychodzimy z prostą i pyszną propozycją. To surówka z kapusty pekińskiej i papryki. Jest kolorowa, chrupiąca i zdrowa, a przy tym świetnie smakuje i można ją serwować z wieloma daniami. Jeśli zrobisz jej więcej, wieczorem w łatwy sposób możesz zamienić ją w lekką sałatkę na kolację, ale o tym niżej.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki?

Przygotowanie surówki jest banalnie proste: wystarczy pokroić warzywa i doprawić. Jeśli lubisz, kiedy wszystko jest idealne, możesz pokroić paprykę w równe kostki lub estetyczne paseczki, jednak dla smaku surówki nie ma to znaczenia, dlatego można pokroić paprykę jakkolwiek.

W przepisie podajemy czerwoną paprykę, która doskonale kontrastuje kolorystycznie z jasnozieloną kapustą pekińską, jeśli jednak chcesz jeszcze więcej kolorów, weź różne papryki: np. czerwoną i żółtą lub czerwoną i zieloną.

Rada: nasza surówka to warzywa z najprostszym dressingiem, czyli jedynie skropione oliwą i sokiem z cytryny. Będą tu jednak pasowały też inne sosy sałatkowe, nie tylko na bazie oliwy, ale też jogurtowe czy majonezowe.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i papryki

Chrupiąca surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
153 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 papryki czerwone
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywKapustę poszatkuj, paprykę pokrój na małe kawałki (może być kostka lub paski).
  2. Doprawianie surówkiWarzywa skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj. Opcjonalnie możesz również doprawić surówkę niewielką ilością cukru.

Gotowa surówka pasuje do wielu obiadów. Sprawdzi się do dań mięsnych serwowanych z ziemniakami, kaszami czy ryżem, ale też dań rybnych czy wegetariańskich.

Jak wykorzystać surówkę, która została z obiadu?

Surówkę z kapusty pekińskiej i papryki łatwo można zamienić w lekką sałatkę. Dodaj do niej np. kawałki mozzarelli lub pokruszony ser feta i posyp całość chrupiącym dodatkiem: grzankami zrumienionymi na maśle lub oliwie, orzechami czy nasionami uprażonymi na suchej patelni. Do surówki można też dodać ugotowany makaron, aby zrobić sycącą sałatkę makaronową. W tej wersji można do niej dorzucić także tuńczyka lub wędzonego kurczaka. Sałatkę można doprawić majonezem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...