Pokrój rzodkiewkę i wrzuć na patelnię. Warzywa w tej odsłonie to prawdziwy hit do obiadu
Rzodkiewka to jedno z najpopularniejszych warzyw, które zwykle zjadamy na surowo. Rzodkiewki dodaje się do surówek, sałatek, są najlepszym dodatkiem do twarożku czy past na kanapki. Wiąż jednak mało popularne jest podawanie rzodkiewki na ciepło. Jeśli nie jadłeś tego warzywa w tej odsłonie, bardzo polecamy smażone rzodkiewki. Robi się je łatwo, a efekt zaskakuje i smakiem, i wyglądem.
Jak zrobić smażone rzodkiewki?
Przepis jest ekspresowy, bo wystarczy jedynie pokroić rzodkiewki na połówki lub ćwiartki i zrumienić na maśle klarowanym. Tu od razu uwaga: rzodkiewki można też smażyć na oliwie, jednak masło idealnie wydobędzie i podkreśli smak rzodkiewki, jednocześnie przyjemnie ją karmelizując.
Rzodkiewki wystarczy doprawić solą i pieprzem, my dodaliśmy do nich jeszcze odrobinę zielonej natki pietruszki dla kontrastu.
Przepis: Smażona rzodkiewka
Nietypowy pomysł na rzodkiewkę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 61 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRzodkiewki pokrój na połówki, na patelni rozgrzej masło.
- Smażenie rzodkiewekRzodkiewki wrzuć na patelnię, smaż, aż się zarumienią, co jakiś czas mieszaj. Dopraw solą, pieprzem, na koniec dodaj natkę pietruszki.
Rzodkiewkę prosto z patelni można podać zamiast surówki do obiadu. Doskonale pasuje do ziemniaków, ryżu i kasz. Świetnie komponuje się ze smażonym lub pieczonym mięsem, ale też daniami jarskimi, np. plackami ziemniaczanymi z sosem grzybowym czy smażonymi w panierce boczniakami.
Smażona rzodkiewka jest także dobra jako przekąska. Można ją podać na imprezie jako półmisek warzyw na ciepło lub wykorzystać jako dekorację innego dania (np. mięsnej pieczeni).
Inne pomysły na rzodkiewkę na ciepło
Smażona rzodkiewka to tylko jeden z pomysłów wykorzystania czerwonych kulek w wersji na gorąco. Można je także upiec, dodawać do zapiekanek czy pieczonych mięs. Rzodkiewki można też dodawać do zup. Pyszną i efektowną opcją są grillowane rzodkiewki: warto wykorzystać to warzywo do przygotowania oryginalnych szaszłyków i nadziać na patyczki razem z mięsem i innymi dodatkami (np. mięsem z kurczaka, cebulą i kolorową papryką albo kawałkami kiełbasy i cukinii).