Nie potrzebujesz mięsa, by się najeść. Ten sos do makaronu bije bolognese na głowę. Sprawdź, dlaczego
Tradycyjne włoskie pasty często goszczą na naszym stole, ale staram się też przygotowywać kulinarne nowości. Jedną z nich jest makaron z sosem z soczewicy, który moja rodzina pokochała od pierwszego kęsa.
Jak zrobić makaron z sosem soczewicy?
Makaron z soczewicą to proste i szybkie danie, które można również przygotować w formie zapiekanki. Sos robię z suchą soczewicą, którą przesmażam z cebulą i czosnkiem, a następnie dodaję passatę pomidorową (możesz zastąpić ją świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym w kartonie oraz pomidorami w puszce) i duszę, aż zmięknie.
Smak sosu podbijam aromatycznymi ziołami i przyprawami m.in. wędzoną papryką oraz oregano i rozmarynem. Sos z poniższego przepisu doskonale smakuje w łagodnej oraz pikantnej wersji, więc możesz doprawić go do smaku np. świeżą papryczką chili lub mieloną papryką ostrą.
Mając gotowy sos, wystarczy ugotować makaron i można delektować się smakiem pysznego, zdrowego i bardzo sycącego posiłku. Wskazówka: jeżeli masz w lodówce sos pomidorowy do makaronu, to możesz ugotować czerwoną soczewicę do miękkości, odsączyć na sitku i połączyć składniki.
Przepis: Makaron z sosem z soczewicy
Pyszne i sycące danie na obiad dla rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 622 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu świderki
Na sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
- 1 średnia marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSoczewicę starannie wypłucz i odsącz na sitku. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w małą kostkę, cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Smażenie czosnku i cebuliNa patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając.
- Dodanie soczewicy, marchewki i wędzonej paprykiDodaj na patelnię soczewicę oraz marchewkę, oprósz składniki wędzoną papryką i smaż 5 minut, często mieszając.
- Dodanie passaty pomidorowej i ziółWlej na patelnię passatę oraz dodaj oregano i rozmaryn. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje, a następnie duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedź.
- PodawanieWyłóż na talerze gorący makaron i dodaj sos. Posyp danie tartym parmezanem. Wskazówka: możesz udekorować porcje potrawy listkami bazylii.
Dlaczego soczewica jest doskonałym zamiennikiem mięsa?
Soczewica to jeden z wegańskich zamienników mięsa. Niewielkie ziarna kryją w sobie prawdziwą skarbnicę cennych związków odżywczych oraz mają delikatny smak. Włączając do diety soczewicę, można wzbogacić potrawy o cenną porcję białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów m.in. witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu i cynku. Co więcej, soczewica jest niskokaloryczna i nie wywołuje dolegliwości, które mogą pojawić się po spożyciu np. grochu i fasoli.
Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu jest soczewica czerwona, która idealnie nadaje się do zup, sosów i past kanapkowych. Inne rodzaje soczewicy, czyli soczewica żółta, zielona i czarna również są bardzo wartościowe pod względem odżywczym, jednak wymagają nieco dłuższego gotowania. Wskazówka: soczewicy nie trzeba moczyć przed gotowaniem oraz smażeniem. Suche ziarna wystarczy przepłukać na sitku lub w misce z zimną wodą i ugotować lub wrzucić na patelnię.