Nie potrzebujesz mięsa, by się najeść. Ten sos do makaronu bije bolognese na głowę. Sprawdź, dlaczego

Dodano:
Makaron z sosem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Makaron z sosem z soczewicy to bezmięsne danie, które smakuje obłędnie. Zapraszam po przepis na bardzo aromatyczny, gęsty i sycący warzywny sos do makaronu.

Tradycyjne włoskie pasty często goszczą na naszym stole, ale staram się też przygotowywać kulinarne nowości. Jedną z nich jest makaron z sosem z soczewicy, który moja rodzina pokochała od pierwszego kęsa.

Jak zrobić makaron z sosem soczewicy?

Makaron z soczewicą to proste i szybkie danie, które można również przygotować w formie zapiekanki. Sos robię z suchą soczewicą, którą przesmażam z cebulą i czosnkiem, a następnie dodaję passatę pomidorową (możesz zastąpić ją świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym w kartonie oraz pomidorami w puszce) i duszę, aż zmięknie.

Smak sosu podbijam aromatycznymi ziołami i przyprawami m.in. wędzoną papryką oraz oregano i rozmarynem. Sos z poniższego przepisu doskonale smakuje w łagodnej oraz pikantnej wersji, więc możesz doprawić go do smaku np. świeżą papryczką chili lub mieloną papryką ostrą.

Mając gotowy sos, wystarczy ugotować makaron i można delektować się smakiem pysznego, zdrowego i bardzo sycącego posiłku. Wskazówka: jeżeli masz w lodówce sos pomidorowy do makaronu, to możesz ugotować czerwoną soczewicę do miękkości, odsączyć na sitku i połączyć składniki.

Przepis: Makaron z sosem z soczewicy

Pyszne i sycące danie na obiad dla rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
622 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu świderki

Na sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSoczewicę starannie wypłucz i odsącz na sitku. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w małą kostkę, cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Smażenie czosnku i cebuliNa patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając.
  3. Dodanie soczewicy, marchewki i wędzonej paprykiDodaj na patelnię soczewicę oraz marchewkę, oprósz składniki wędzoną papryką i smaż 5 minut, często mieszając.
  4. Dodanie passaty pomidorowej i ziółWlej na patelnię passatę oraz dodaj oregano i rozmaryn. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje, a następnie duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedź.
  6. PodawanieWyłóż na talerze gorący makaron i dodaj sos. Posyp danie tartym parmezanem. Wskazówka: możesz udekorować porcje potrawy listkami bazylii.

Dlaczego soczewica jest doskonałym zamiennikiem mięsa?

Soczewica to jeden z wegańskich zamienników mięsa. Niewielkie ziarna kryją w sobie prawdziwą skarbnicę cennych związków odżywczych oraz mają delikatny smak. Włączając do diety soczewicę, można wzbogacić potrawy o cenną porcję białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów m.in. witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu i cynku. Co więcej, soczewica jest niskokaloryczna i nie wywołuje dolegliwości, które mogą pojawić się po spożyciu np. grochu i fasoli.

Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu jest soczewica czerwona, która idealnie nadaje się do zup, sosów i past kanapkowych. Inne rodzaje soczewicy, czyli soczewica żółta, zielona i czarna również są bardzo wartościowe pod względem odżywczym, jednak wymagają nieco dłuższego gotowania. Wskazówka: soczewicy nie trzeba moczyć przed gotowaniem oraz smażeniem. Suche ziarna wystarczy przepłukać na sitku lub w misce z zimną wodą i ugotować lub wrzucić na patelnię.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...