Miksuję kubek jogurtu i płatki owsiane. Te placuszki wychodzą niesamowicie delikatne

Dodano:
Placuszki owsiane na jogurcie Źródło: Shutterstock / Darya Lavinskaya
Placuszki owsiane na jogurcie to mój patent na lekki posiłek lub zdrowy deser, bo można je podać na wiele sposobów. Bazą jest ciasto z trzech składników.

Placuszki owsiane to mój ulubiony patent na sytuacje, kiedy mam ochotę zjeść coś na słodko. Można je zrobić na wiele sposobów, ale wersja na jogurcie jest chyba najlepsza: przepis jest bardzo prosty, składniki zawsze mam pod ręką, a efekt? Delikatne, mięciutkie placki, które można zaserwować z różnymi dodatkami.

Jak zrobić placuszki owsiane na jogurcie?

Tu nie ma nic skomplikowanego, ponieważ wystarczy wrzucić wszystkie składniki do pojemnika blendera i zmiksować na gładkie ciasto. Ja lubię, jeśli te placki są delikatnie słodkie, dlatego w przepisie podaję wersję z cukrem. Jeśli chcesz, możesz jednak cukier pominąć (przepis to też doskonała baza do placuszków owsianych wytrawnych) lub zastąpić go innym słodzidłem.

Placuszki z tego przepisu są bardzo delikatne, ale dość płaskie. Jeśli lubisz bardziej puszyste placki, możesz dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, która w reakcji z kwaśnym jogurtem idealnie napowietrzy placki. W takiej wersji można dodać nieco więcej płatków, aby ciasto było gęstsze.

Ważne jest, aby po zmiksowaniu ciasto chwilę postało. Chodzi o to, aby zmiksowane płatki zaczęły pęcznieć i zagęszczać ciasto (już po kilku minutach zobaczysz różnicę).

Przepis: Placuszki owsiane

Proste placki owsiane na jogurcie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
143 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g jogurtu
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZmiksuj w blenderze wszystkie składniki. Odstaw na kilkanaście minut, aby ciasto nieco zgęstniało.
  2. Smażenie plackówWylewaj na rozgrzaną patelnię (może być lekko natłuszczona) małe porcje ciasta. Smaż placki na złoto z obu stron.

Gotowe placuszki owsiane można podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, jogurtem, dżemem czy miodem.

Jak zrobić wytrawne placuszki owsiane na jogurcie?

Przepis jest świetną bazą także do wytrawnych placuszków. Aby je zrobić, pomiń dodatek cukru i dodaj do ciasta sporą szczyptę soli. Do ciasta można też dorzucić świeże lub suszone zioła. Takie placki doskonale smakują podane na ciepło lub na zimno z różnymi dodatkami, np. wędzoną rybą, wędliną, warzywami, sosami zimnymi (np. czosnkowym lub ziołowym) czy ciepłymi (np. pieczarkowym).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...