Miksuję kubek jogurtu i płatki owsiane. Te placuszki wychodzą niesamowicie delikatne
Placuszki owsiane to mój ulubiony patent na sytuacje, kiedy mam ochotę zjeść coś na słodko. Można je zrobić na wiele sposobów, ale wersja na jogurcie jest chyba najlepsza: przepis jest bardzo prosty, składniki zawsze mam pod ręką, a efekt? Delikatne, mięciutkie placki, które można zaserwować z różnymi dodatkami.
Jak zrobić placuszki owsiane na jogurcie?
Tu nie ma nic skomplikowanego, ponieważ wystarczy wrzucić wszystkie składniki do pojemnika blendera i zmiksować na gładkie ciasto. Ja lubię, jeśli te placki są delikatnie słodkie, dlatego w przepisie podaję wersję z cukrem. Jeśli chcesz, możesz jednak cukier pominąć (przepis to też doskonała baza do placuszków owsianych wytrawnych) lub zastąpić go innym słodzidłem.
Placuszki z tego przepisu są bardzo delikatne, ale dość płaskie. Jeśli lubisz bardziej puszyste placki, możesz dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, która w reakcji z kwaśnym jogurtem idealnie napowietrzy placki. W takiej wersji można dodać nieco więcej płatków, aby ciasto było gęstsze.
Ważne jest, aby po zmiksowaniu ciasto chwilę postało. Chodzi o to, aby zmiksowane płatki zaczęły pęcznieć i zagęszczać ciasto (już po kilku minutach zobaczysz różnicę).
Przepis: Placuszki owsiane
Proste placki owsiane na jogurcie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 143 w każdej porcji
Składniki
- 400 g jogurtu
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
- 1,5 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZmiksuj w blenderze wszystkie składniki. Odstaw na kilkanaście minut, aby ciasto nieco zgęstniało.
- Smażenie plackówWylewaj na rozgrzaną patelnię (może być lekko natłuszczona) małe porcje ciasta. Smaż placki na złoto z obu stron.
Gotowe placuszki owsiane można podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, jogurtem, dżemem czy miodem.
Jak zrobić wytrawne placuszki owsiane na jogurcie?
Przepis jest świetną bazą także do wytrawnych placuszków. Aby je zrobić, pomiń dodatek cukru i dodaj do ciasta sporą szczyptę soli. Do ciasta można też dorzucić świeże lub suszone zioła. Takie placki doskonale smakują podane na ciepło lub na zimno z różnymi dodatkami, np. wędzoną rybą, wędliną, warzywami, sosami zimnymi (np. czosnkowym lub ziołowym) czy ciepłymi (np. pieczarkowym).